Kaj je pravzaprav domena in kako poteka njena registracija

Lastnik domene je podjetje oziroma oseba, ki je domeno registrirala oziroma zakupila, in to za določeno obdobje. Pred potekom zakupa jo je treba ponovno podaljšati. Minimalna doba zakupa domene je 1 leto. Samo nekatere izjeme imajo minimalno dobo zakupa dve leti.

Večina od domen ima maksimalno dobo zakupa od 5 do 10 let. Po preteku tega obdobja pa torej domeno lahko podaljšate. Če tega ne storite, je domena v roku od 30 do 90 dni ponovno prosta in takšna na voljo za novo oziroma svežo registracijo. To opravi lahko katero koli podjetje ali oseba.

Sestava domene

Domena je sestavljena iz dveh delov. To sta vrhnja domena oziroma domenska končnica ter izbrana domena. Skupaj tvorita celotno ime. Seveda se lahko doda še tretji del; to je poddomena.

Domena
Domeno lahko registrira kdorkoli

Z vrhnjo domeno upravljajo registrarji (https://www.studio4web.com). Ti tudi izdajajo določene končnice, ki so sprejete v svetovnem merilu. Za redke končnice veljajo zelo posebna pravila in seveda tudi določene omejitve. Za končnico .ru na primer potrebujete podjetje v Rusiji ali pa rusko državljanstvo. S takšno vrsto domene se že nakaže, za kakšno vrsto spletne strani bo pravzaprav šlo. Če je na primer izbrana končnica .org, lahko sklepamo, da gre za spletno stran neke organizacije.

Vrsti vrhnjih domen

Na sploh ločimo med dvema vrstama vrhnjih domen. To so klasične domene ter eksotične. Med klasične na primer sodijo .com, .si, .eu, .biz, .net; med eksotične pa na primer .jp, .asia, .ag.

Najbolj nenavadne vrhnje domene

DNS – domain name system

Veste, kaj je DNS? Takšna kratica označuje sistem za prevajanje IP naslovov v spletna imena oziroma domene. Sistem DNS je bil uveden, da si lahko precej lažje ter bistveno hitreje zapomnimo spletna imena. Za prevode IP naslovov v spletne naslove in seveda tudi obratno pa skrbijo DNS domenski strežniki.

V isti kategoriji: