Za varno vožnjo je ključno tudi pravočasno menjavanje gum

Vozniki avtomobilov se vsako leto soočate z istim vprašanjem. To je: kdaj zamenjati gume za avto pred zimo in kdaj jih ponovno menjati z letnimi? Pri nas se nam s takšnim vprašanjem ni potrebno prav veliko ukvarjati. Pomembneje je, da si najdemo dobrega vulkanizerja oziroma serviserja.

Ko zapade prvi sneg, ima praviloma vaše vozilo na sebi že zimske gume. Takšne gume še zdaleč niso namenjene samo za to, da vam pomagajo ostati na zasneženi cesti. Tovrstne avto gume potrebujete že prej, saj vam poletne gume ne zagotavljajo dobrega oprijema, ko temperatura pade pod 7 stopinj Celzija.

Menjava avtomobilskih gum je zakonsko predpisana

Pri nas je menjava gum na vozilih zakonsko predpisana. Zimsko avto opremo je potrebno imeti med 15. novembrom in 15. marcem.

Letne gume so zasnovane tako, da odlično služijo pri višjih temperaturah. Namenjene so zmanjšanju porabe goriva ter samega hrupa med vožnjo.

Menjava zimskih gum za avro je zakonsko predpisana
Zimske gume za avto so obvezne med 15.11. in 15.3

Ko so temperatura nižje, se guma iz pnevmatike strdi. Tekalne plasti posledično pričnejo izgubljati na svoji funkcionalnosti. Avto na mokri podlagi izgubi oprijem. To pa je ključni razlog, zakaj je potrebno zamenjati letne avtomobilske gume za zimske.

Zimske gume so narejene iz mehke gume

Za zimske gume za avto je značilno, da so izdelane iz mehke gume. Takšna guma pa se ne strdi tako preprosto. Prav tako imajo veliko zapletenejši vzorec tekalne plasti. Voda in sneg se tako ne zatakneta niti pri nizkih temperaturah.

zimske gume za avto Goodyear
zimske gume za avto Goodyear Ultragrip Performance

Gume za zimo povzročajo nekoliko glasnejšo vožnjo, tudi sama poraba bencina je nekoliko večja. A vseeno: na prvem mestu je vedno varnost!

Minimalna globina profila za letne in zimske avtomobilske gume

Zakon prav tako narekuje, da mora biti minimalna globina profila za zimsko avto gumo 3 milimetre, za letno pa 1,6 milimetra. Še posebej morate biti pozorni na stanje avtomobilske gume. Gume za avto namreč ne trajajo večno.

Video: Razumevanje globine profila gum za avto in vrste gum za avto

Njihova življenjska doba je v povprečju med 5 in 10 let. Če sami ne veste, v kakšnem stanju so vaše gume, vam pri tem lahko pomaga vulkanizer.

Dobrega vulkanizerja lahko najdete s pomočjo spleta. Ker je ponudbe veliko, preverite reference in se odločite za tistega z najboljšimi.

Odbijač za avto kot sprednja in zadnja meja motornega vozila

Odbijač za avto predstavlja sprednjo ter zadnjo mejo vsakega motornega vozila. Takšen del za avto je bil narejen za potrebe zaščite karoserije pred poškodbami zaradi trčenja v drugo vozilo ali katero koli drugo oviro. V preteklosti so praviloma izdelavali odbijače iz kovin, zato so bili precej težki.

Video: Kako je narejen odbijač za avto

Od 70. let prejšnjega stoletja je avtomobilski odbijač nameščen na karoserijo s pomočjo odbijačev, ki absorbirajo energijo. Pri tem elementi ter obloge absorbirajo manjše vplive direktno s plastike.

Odlična zaščita za avtomobilski odbijač

Odbijač za avto je treba tudi dobro zaščititi. Nalepka za zaščito odbijača je odličen in najlažji način za preprečevanje odrgnin in prask na vašem vozilu oziroma odbijaču. Nalepka je praviloma narejena po meri odbijača na vašem vozilu. Ne glede na to, kaj boste prevažali v vozilu, odbijača ne boste mogli kar tako odrgniti.

Nalepke za avtomobilske odbijače so na voljo v prozorni barvi. Posledično so na vozilu skoraj povsem nevidne.

Namestitev vlečne kljuke zahteva tudi odstranitev odbijača

Zadnji odbijač za avto ima pomembnejšo vlogo tudi pri nameščanju vlečne kljuke. Takšno delo zahteva kar nekaj znanja, zato je najbolje, da ga opravi za to usposobljeni strokovnjak. Na pomoč vam lahko priskoči profesionalni mehanik v specializirani delavnici.

Nameščanje kljuke na vozilo zahteva kar nekaj zahtevnih postopkov, na primer odstranitev zadnjega odbijača, a to ni potrebno pri vseh vozilih, pritrditev sklopa na podvozje vozila, namestitev električnih kablov in vtiča.

Menjava odbijača za avto

Če je odbijač na vašem vozilu nekoliko popraskan, minimalno vdrt ali drugače minimalistično poškodovan, vam ga seveda ni potrebno nujno zamenjati. Pri tem gre namreč samo za manjšo napako estetske narave. To na vaše vozilo v celoti nikakor ne vpliva.

Odbijač za avto pa je vsekakor treba zamenjati, ko je tako poškodovan, da ne zmore več opravljati svoje funkcije oziroma dovolj učinkovito ščititi preostanka vozila. To velja predvsem za vsa tista vozila, ki so nekoliko starejša oziroma za tista, pri katerih videz niti ni tako pomemben.

Ko boste morali odbijač zaradi počenosti, zlomljenosti, uničenosti ali česa drugega zamenjati, se naročite v mehanični delavnici. Pred tem se dobro pozanimajte, ali vam menjavo odbijača morda krije zavarovalnica.

V isti kategoriji: