Izberimo najboljše strešne nosilce za svoj avtomobil

Če veliko potujemo z družino ali prijatelji, nam hitro v avtomobilu zmanjka prostora. Velike torbe, športna oprema in oblačila hitro napolnijo prtljažnik ter tudi druge notranje prostore avtomobila za shranjevanje. Tipski strešni nosilci za avto pa nam olajšajo prevoz vse možne prtljage. To so lahko tudi kolesa, kanuji, smuči in ostala oprema. Res pa je, da moramo izbrati prave nosilce, saj je vsak avtomobil malo drugačen. Če razmišljate o nakupu nosilcev, potem vabljeni k branju tega članka.

Tipski in univerzalni nosilci

Ko bomo pregledovali ponudbo strešnih nosilcev za naš avto, potem bomo hitro opazili, da obstajata dve glavni vrsti:

 • Univerzalni

  Narejeni so, da jih lahko namestimo na skoraj vsak avtomobil. Taki nosilci so primerni, če hitro potrebujemo rešitev za nošenje prtljage ali pa ne obstaja tipskih nosilcev za naš model avtomobila.

 • Tipski

  Tipski strešni nosilci za avto pa so narejeni samo za naš model ali serijo vozila. Veliko ljudi se raje odloči za tipsko verzijo nosilcev, saj bolje izkoristijo prostor na naši strehi in so bolj aerodinamično prilagojeni dolgim vožnjam.

Če potrebujemo rešitev za nošenje prtljage za naše stalno vozilo, potem so tipski strešni nosilci za avto idealni. Ob pogostem menjavanju vozilu, pa nam bolj prav pridejo univerzalni, saj jih lahko premeščamo z avta na avto hitro in brez komplikacij.

Večja aerodinamičnost na daljših vožnjah

Velika prednost tipskih nosilcev je ta, da se veliko bolj obnesejo na daljših vožnjah. Temu je tako, saj so narejeni za točno naš model avtomobila. To pomeni, da so inženirji v tovarni lahko naredili popoln načrt, kako najbolje izkoristiti kapaciteto nošenja in aerodinamično obliko.

Ta napredna tehnologija nam zagotavlja, da:

 • Bomo porabili manj goriva med potovanjem
 • Zvok, ki ga bodo nosilci ustvarjali med vožnjo ne bo moteč
 • Bomo bolj udobno in mirno lahko potovali, saj bomo lahko prevažali večino prtljage na strehi

Med vožnjo po avtocesti bomo s tipskimi nosilci imeli nižji zračni upor in tudi generirali bodo manj hrupa. Ker se bolj prilagajajo našemu vozilu, kot univerzalni nosilci, so primerni tudi za hitrejše vožnje.

Različni materiali nosilcev

Druga pomembna lastnost tipskih strešnih nosilcev za avto so materiali iz katerih so narejeni. Nekateri so narejeni iz jekla, drugi iz aluminija, tretji iz plastike ipd. Poglejmo si glavne razlike med najbolj pogostimi materiali:

 • Jeklo

  Najbolj čvrst in tudi težak material. Jeklo je idealno, če prevažamo težje stvari na strehi in bi obenem radi uporabljali nosilce zelo dolgo časa.

 • Aluminij

  So lahki, vendar ne morajo nositi enake teže kot jekleni. Primerni so za nošenje večine prtljage in se jih priporoča, če jih uporabljamo na dolgih vožnjah, saj imajo nizko težo in majhen zračen upor.

 • Razni umetni materiali

  Umetni materiali so izredno lahko in jih lahko uporabljamo za nošenje raznovrstne prtljage. Res pa je, da nimajo enako dolge življenjske dobe in moči, kot aluminijasti ali jekleni nosilci.

Ali lahko namestimo nosilce doma?

Večina tipskih strešnih nosilcev za avto je narejenih, da jih lahko namestimo doma sami. Seveda je pri tem potrebno upoštevati, da si preberemo priložen priročnik in da ne hitimo.

Dobro je tudi, če nam lahko kdo pomaga. Vedno pa imamo možnost, da vozilo in nosilce odpeljemo do najbližjega lokalnega mehanika.

Pri namestitvi se lahko zgledujemo po sledečih smernicah:

 • Poiščimo pomoč

  Za namestitev lahko vprašamo soseda ali prijatelja, saj nam dodaten par rok lahko zelo pomaga.

 • Pazljivo preberimo navodila

  Pri montaži česarkoli na naše vozilo moramo biti zelo pazljivi. Vsi vijaki, sponke ter drugi prireditveni mehanizmi morajo biti natančno nameščeni, saj drugače tvegamo poškodbe vozila, prtljage ter drugih udeležencev na cesti.

 • Očistimo vozilo pred namestitvijo

  Dobro je, če očistimo vozilo preden se lotimo nameščanja nosilcev. To naredimo zato, da odstranimo ves prah, kamenčke ter drugo umazanijo, ki nam lahko namestitev oteži. Dobro je tudi, če uporabljamo mazivo ali lubrikant na vijakih. To je še posebej pomembno, če bomo imeli nosilce dalj časa na vozilu, saj si tako zagotovimo, da jih v prihodnosti brez težav odstranimo.

Drugi načini za boljšo izkušnjo pri prevažanju

Sedaj smo napisali cel članek o tipskih nosilcih za avto, nismo pa omenili, kako lahko dodatno varnostno in funkcionalno izboljšamo prtljažni prostor. Korita za prtljažnik nam zavarujejo občutljive dele preproge in optimizirajo shrambo vse možne prtljage. Z njimi lahko nosimo orodje, hrano ter občutljive stvari, kot je steklo ali porcelan.

Korita za prtljažnik so idealna tudi, če želimo prikriti poškodovano preprogo. Dodajo nam urejen videz in tisto malo prestiža, ki ga skoraj vsak avto potrebuje.

Zavedamo se, da je nakupovanje opreme za naš avtomobil lahko dokaj velik podvig. Na spletni strani www.withcar.hu imajo v ponudbi kvalitetno in preverjeno opremo za skoraj vsako vozilo. Obenem pa imamo na voljo strokovnjake, ki nam lahko pomagajo z nasveti.

Ti jeklena platišča na tvojem vozilu niso nikakor všeč, a nimaš denarja za nakup dragih ALU platišč?  Idealna rešitev so plastični pokrovi platišč, ki prekrijejo neatraktivna platišča. Preberi več …

Zaščita aluminijastih platišč

Zaščita za aluminijasta platišča

Nova aluminijasta platišča nedvomno izgledajo vrhunsko. Ker so vsa aluminijasta avtomobilska platišča izredno lahka, to močno zniža celotno težo našega jeklenega konjička. S tem pa so omogočeni hitrejši pospeški in bolj dinamična ter odzivna vožnja.

V isti kategoriji: