Pokrovi platišč zaščitijo kolesa avtomobila

Vsako vozilo uporablja pokrove platišč, ki imajo poleg estetske tudi praktično funkcijo. Res je, da izboljšajo izgled našega vozila, vendar ga obenem tudi zaščitijo. Kolesa so najbolj pomemben del našega vozila. So prvi in edini kontakt našega avtomobila s cesto in skrbijo, da se varno vozimo, ustavimo ter izogibamo oviram. To je tudi razlog, da zaščitimo kolesa, saj želimo, da vedno delujejo najbolje. To pa lahko storimo s pokrovi platišč, ki jih lahko kupimo v različnih izvedbah. 

OEM ali originalna nadomestna oprema 

Pri nakupu pokrovov platišč bomo velikokrat naleteli na OEM izvedbe. OEM je kratica za originalne nadomestne dele, ki jih je izdelal proizvajalec našega vozila. Z nakupom originalne opreme zagotovimo:

  • Da se bodo platišča prilegala našim kolesom
  • Da imamo garancijo
  • Kvaliteto in dolgotrajno uporabo

Za različne vrste vozil imamo na voljo aluminijasta platišča, kot tudi kovinska in plastična. Odvisno je od znamke našega avtomobila in možnost nadgradnje, ki jih je določil proizvajalec.

Aluminijasta platišča povečajo zmogljivost našega vozila

Veliko voznikov se ne zaveda, da lahko s platišči povečamo zmogljivost avtomobila. Ker so aluminijasta platišča narejena iz lahkih kovin, kot so aluminij, nikelj, magnezij, ne bomo dodatno obteževali koles. To pomeni, da bomo uživali prednosti, kot so:

  • Večji pospeški
  • Manjša zavorna pot
  • Manjša obremenitev zavor

Aluminijasta platišča so tudi priporočena za daljše ali bolj športne vožnje. Temu je tako, saj hitreje odvajajo toploto od zavornega sistema. Tako ohranjajo zdravje vseh kritičnih komponent v kolesih in okoli njih.

Poleg tega znižajo porabo goriva na daljših vožnjah, saj so lažja. Obenem pa bolje hladijo zavorne diske, ležaje in druge komponente, ki se nahajajo znotraj kolesa.

Kovinski pokrovi platišč so bolj vzdržljivi

Res je, da je kovina težji material, kot aluminij, vendar ima tudi nekaj prednosti. Kovinska platišča so načeloma malo dražja. Temu je tako, saj je proces proizvodnje drugačen. Lahko se jih tudi lažje popravi, saj kovina ne poka. Kovinska platišča so dobra izbira, če:

  • Bi radi imeli boljšo zaščito koles
  • Bi radi imeli platišča, ki so izredno vzdržljiva
  • Bi radi imeli možnost cenejšega popravila platišč, če jih poškodujemo

Kovinska platišča imajo izredno dolgo življenjsko dobo ter jih tudi kasneje lažje obnovimo. Priporočena so za voznike, ki bi radi imeli bolj kvalitetno in dolgotrajno rešitev za zaščito koles.

Izboljšajmo izgled avtomobila z aluminijastimi platišči

Odvisno je od posameznikovih želj in preferenc, vendar se večina ljudi odloči za nakup aluminijastih platišč. Temu je večinoma tako, saj izgledajo bolje in jih je lažje izdelati v bolj kompleksnih oblikah. Vse to so prednosti, ki poudarijo naše vozilo. Res pa je tudi, da taka platišča tudi lažje odstranimo s koles, ko pride čas za menjavo gum.

Na spletu imamo ogromno ponudbo pokrovov platišč, kot so na strani www.silux.si, kjer lahko zasledimo tudi veliko nadomestnih delov za veliko različnih vozil.

Zaščitimo kolesa pred soncem

Kolesa našega avtomobila so vedno izpostavljena različnih okolijskim dejavnikom, kot je dež, zmrzal, sonce. Obenem pa so vedno v nevarnosti udarcev vej, kamnov, drugih avtomobilov ipd. To jih lahko sčasoma poškoduje, kar izredno škoduje tržni vrednosti našega vozila. S pokrovi platišč pa zaščitimo naša kolesa pred nepričakovanimi poškodbami.

Najbolj so kolesa v nevarnosti, ko je naš avto parkiran. To se še posebej opazi v poletnih mesecih, ko sonce neprestano segreva celotno kolo. Tako lahko sčasoma vročina načne zdravje gume, zavor in drugih komponent. S pokrovi platišč pa zaščitimo naša kolesa pred prekomernim segrevanjem, kar močno zmanjša možnost nastanka poškodb.

Ležaji in zavorni diski se nahajajo v kolesu

Znotraj koles se nahaja zavorni disk, ki je narejen iz lito železa. Ta se lahko hitro poškoduje od vlage in umazanije, kar pomeni, da ga moramo zamenjati. Vlaga tudi vpliva na zavore, saj lahko pričnejo rjaveti. Taka popravila so lahko dokaj draga in se jim v večini primerno brez težav lahko ognemo z uporabo pokrovov platišč. Tako zaščitimo občutljive komponente pred elementi, ko vsak dan uporabljamo svoj avtomobil. 

Izredno občutljivi deli znotraj kolesa so tudi ležaji koles. Te so dostikrat podmazani z veliko količino masti, saj jih to zaščiti pred vodo in umazanijo. Sčasoma se ta mast izrabi in so ležaji izpostavljeni raznim nevarnostim. Z uporabo aluminijastih platišč, ali drugih, pa lahko ustvarimo dodatno zaščito za kolesne ležaje.

V isti kategoriji: