Izbira primerne domene za izdelavo spletne strani

Če ste v fazi izdelovanja svoje spletne strani, vam je verjetno že povsem jasno, da tudi brez domene ne bo šlo. Kaj pa je pravzaprav domena? To je unikatni naslov, preko katerega bodo obiskovalci spleta dostopali do vaše strani.

Pomembno je vedeti, da ni mogoče registrirati dveh enakih oziroma identičnih domen. Ko je torej na vidiku registracija domene, pred tem preverite, ali je vaša izbrana domena sploh še prosta.

Osnovna dejstva o domeni

Domena je torej unikatni spletni naslov, ki je sestavljen iz dveh delov. To sta ime in končnica domene. Lahko jo zakupite oziroma registrirate za določeno obdobje, nato jo seveda lahko tudi podaljšate. Za večino domen velja, da ima minimalen zakup eno leto, maksimalno pa od 5 do 10 let.

Domena za dostop do spletnih mest
Domena je edinstven naslov, ki si ga je lahko zapomniti in se uporablja za dostop do spletnih mest.

Če svoje domene ne podaljšate, gre ta najprej v mirovanje oziroma v karanteno. V tem času jo še vedno lahko podaljšate. Obdobje mirovanja domene traja od 30 do 90 dni. Po tem času je domena spet prosta in njeno registracijo v resnici lahko opravi kdor koli.

Kako izbrati ustrezno domeno?

Pri izbiri svoje domene torej vedno preverite, ali je želena domena še prosta. Pomembno pa je, da si izberete čim bolj preprosto ime zanjo. Če želite graditi svojo blagovno znamko, naj ima domena ime blagovne znamke. Dodati boste morali še ustrezno končnico.

Vodnik o tem, kako izbrati ustrezno domeno in strategije blagovnih znamk. Poleg domene boste morali pri izdelavi svoje spletne strani poskrbeti tudi za primerno spletno gostovanje. Na voljo je več možnosti, med drugim tudi cloud hosting.

Če pa se boste na spletu denimo odločili za pisanje knjige, bloga ali česa podobnega, potem priporočamo, izbiro domene z vašim imenom in priimkom. Zraven pa seveda primerno domensko končnico.

V isti kategoriji: