Nagrobni napisi ohranjajo večni spomin na umrle ljudi

Vsako življenje je dragoceno. Naš svet je sestavljen tako, da se bomo morali prej ali slej posloviti od določenih ljubljenih družinskih članov, prijateljev in drugih ljudi, ki so nam pri srcu. To je morda največja preizkušnja za naše čustveno stanje, saj je smrt vedno težko sprejeti. V večno poslovilo služijo nagrobni napisi, ki so lahko krajši ali daljši. Oblikujemo jih lahko po želji ter jim tudi dodamo edinstven slog in izgled. Pogosto so sestavljeni iz preprostega, vendar iskrenega poslovilnega sporočila. Lahko pa tudi izražajo osebnost, ljubezen in druge značilnosti umrle osebe.

Epitafi se uporabljajo že od poznega 18. stoletja

Epitafe oziroma nagrobne napise so uporabljali že Rimljani, Grki in tudi Egipčani. Ko je bilo kamnoseštvo že v polnem razmahu. Napisi pogosto niso bili prisotni na vseh grobovih z nekaj izjemami. Postali pa so izredno pogosti v poznem 18. stoletju, saj so jih sčasoma pričele uporabljati praktično vse kulture in ljudstva po svetu.

Nagrobne napise, ki so edinstveni, si lahko izberemo po želji.
Nagrobni napisi služijo za spomin na pokojno osebo, lahko pa tudi odražajo njene lastnosti.

Nekateri epitafi so bolj lahkotne narave, drugi izražajo oziroma navdihnejo bralca z upanjem, tretji delijo ljudsko modrost ipd. Načeloma pa je tako, da so vsi nagrobni napisi v večji ali manjši meri povezani z duhom umrlega. Samemu grobu dodajo edinstven občutek in toplino, ki izžareva neskončno ljubezen do sedaj pokojnega človeka.

Izberimo nagrobni napis po pogovoru z družino

Pomembno je, da če smo soočeni z izbiro nagrobnega napisa, da ne hitimo. Posvetujmo se z družinskimi člani in skupaj poiščimo rešitev.

Kamnoseštvo vam bo izdelalo nagrobni napis, ki ga je izbrala cela družina, da jim bo še v naslednjih generacijah služil v spomin na ljubljeno pokojno osebo.

Če, na primer, je epitaf namenjen staršu, je pomembno, da se z odločitvijo strinjajo tudi otroci. Enako velja za druge družinske člane. Če je le mogoče, naj se zbere cela družina.

V isti kategoriji: