Pri čem vse vam lahko na pomoč priskoči psihoterapevt?

Psihoterapevt velja za usposobljenega strokovnjaka, ki lahko pomaga tistim osebam, ki trpijo zaradi tesnobne, stresa, depresije, bipolarne motnje, negativnih vzorcev vedenja in še zaradi različnih drugih duševnih motenj.

Vsekakor terapevt ni usposobljen zgolj za poslušanje vsebine govorca, temveč dobro zaznava tudi subtilne občutke, čustvene odzive, obrambne mehanizme ter podobno. Vse bolj priljubljena je tudi psihoterapija online, kar pomeni, da z omenjenim strokovnjakom lahko sodelujete tudi na daljavo.

Psihoterapija, ki je osredotočena na posameznikove stiske

Psihoterapevt lahko pomaga posamezniku, skupinam, družinam in še bi lahko naštevali. Pri individualni terapiji se strokovnjak osredotoči torej na posameznika in na njegove specifične stiske. Svetovalec v tem primeru s klientom razpravlja o njegovih občutkih, o razmišljanju, in sicer z namenom da bi mu omogočil zdravljenje pa tudi osebno rast.

psihoterapevt in klientka
Psihoterapevt ustvari kar se da varno in zaupljivo okolje. K sreči je dandanes na voljo tudi psihoterapija online.

Pomembno je, da psihoterapevt ustvari kar se da varno in zaupljivo okolje. Na ta način se bo klient lahko dovolj učinkovito spoprijel s svojo čustveno bolečino, pomanjkanjem pa tudi s svojo ranljivostjo.

Vodenje terapije v skupinah

Na voljo je tudi skupinska psihoterapija, ki združuje več klientov s podobnimi stiskami, izkušnjami. Ponuja priložnost za izkustveno raziskovanje medosebne dinamike v skupini.

3 znaki, da ste zadeli klinično izgorelost in bi morali poiskati pomoč, morda terapijo v skupini

Psihoterapevt vodi skupino, jo primerno usmerja, postavlja najrazličnejša vprašanja, prav tako daje vpogled v določena duševna stanja.

Svetovalec za pare in družinska psihoterapija

Psihoterapija vključuje tudi svetovanje za pare. V tem primeru lahko svetovalec prevzame vlogo mediatorja. Glavni cilj v tem primeru pa je razrešiti težave v odnosu ter povečati raven intimnosti. Vsekakor gre tudi za izboljševanje sporazumevanja med partnerjema.

V isti kategoriji: