Zakaj tako pogosto prihaja do bolezni dlesni?

Ni malo ljudi, ki ne bi imeli pogostih težav z zdravjem zob. Pogosto je za to kriva slaba ustna higiena, seveda je vzrok lahko tudi kaj drugega. A ne glede na to, je ključnega pomena, da se pravočasno odpravimo k zobozdravniku, ki bo na primeren način zdravil stanje v ustni votlini.

Zelo pogosta je bolezen dlesni, ki jo imenujemo tudi parodontalna bolezen. Najpogosteje se pojavi pri odraslih, in sicer kot posledica kopičenja zobnih oblog, to je bakterij in sladkorjev, ki se lepijo na zobe. Če se zobnih oblog med vsakodnevno higieno ne čisti dovolj temeljito, nastanejo okužbe in vnetje dlesni.

Najpogostejši dejavniki za tveganje bolezni dlesni

Če ne želite vnetih dlesni, je dobro, da se med drugim soočite tudi z najbolj pogostimi dejavniki, ki so krivi za takšno stanje v ustni votlini. To so kajenje in zloraba drog, visoka starost, stres, sladkorna bolezen in slaba prehrana, kronične zdravstvene težave, puberteta in druga obdobja, ko smo hormonsko manj stabilni.

Bolezni dlesni so najpogostejši vzrok za izgubo zob
Bolezni dlesni so najpogostejši vzrok za izgubo zob pri odraslih. Razlog številka ena, zakaj ljudje izgubljajo zobe, ni karies – temveč bolezen dlesni.

Tri stopnje napredovanja bolezni dlesni

Ste vedeli, da bolezen dlesni lahko nastopi v treh različnih stopnjah. Najprej nastopi vnetje dlesni. Najpogostejši vzrok za slednje je torej neprimerna zobna higiena. Lahko poteka brez očitnih simptomov ali povzroča na primer pordelost, otekanje dlesni, morda je vključeno tudi krvavenje med nitkanjem ter ščetkanjem. Ključno je, da to primerno zdravite, preden se stanje še poslabša in napreduje v težjo obliko.

Bolezni dlesni je težko odpraviti, zato je pomembno, da to ustavite, preden bolezen postane preveč resna. Če veste, da se v ustni votlini nekaj dogaja, je ključno, da čim prej najdete zobozdravnika. Če živite v prestolnici, vam lahko pomaga zobozdravnik v Ljubljani.

Če omenjeno stanje ne bi ustrezno zdravili, lahko vnetje dlesni napreduje v naslednjo stopnjo bolezni dlesni. Parodontoza se pojavi, kadar zobne obloge segajo pod rob dlesni ter proizvajajo toksine. Ti potem sprožijo vnetje.

V isti kategoriji: