Avtomobilske luči – ker je vožnja brez njih nemogoča

Avtomobilske luči omogočajo varno vožnjo; svetloba zagotavlja preglednost, obenem pa smo zaradi prižganih luči vidni ostalim udeležencem v prometu. Svetila so torej ključna za samo vožnjo, obenem pa omogočajo vožnjo tudi ponoči in v zahtevnejših vremenskih situacijah. 

Nemalokrat se zgodi, da pride do okvar avtomobilski luči oziroma žarnic. Takrat je nujno, da poskrbimo za ustrezno delovanje svetil našega vozila. Avtomobilske luči, avtomobilski žarometi, smerniki, pozicijske luči, meglenke in ostala svetila imajo zelo pomembno vlogo, zato je njihovo delovanje potrebno večkrat preveriti. Obstaja več vrst luči, vse pogostejša pa je uporaba tudi LED luči za avto.

Vrste avtomobilskih luči

Redno preverjanje delovanja avtomobilskih luči je izredno pomembno. To, da mora imeti vozilo delujoče avtomobilske luči, je tudi zakonsko predpisano.

Ob morebitni okvari se je potrebno obrniti na ustrezen servis oziroma avtomehanično delavnico.

Ko govorimo o svetilih, lahko omenimo žaromete, zadnje luči, smernike, meglenke, pozicijske luči in druga svetila, ki skrbijo za ustrezno osvetlitev vozila ter obenem vidljivost cestišča. 

Avtomobilski žarometi osvetljujejo cestišče pred vozilom – so torej ključni za vožnjo po temi oziroma v zahtevnejših vremenskih pogojih. Zakonsko je predpisano, da jih je potrebno uporabljati 24 ur na dan, ne le ponoči, zato žarnice pogostokrat tudi pregorijo. Za menjavo največkrat poskrbimo kar sami oziroma se obrnemo na znanca, ki je vešč menjave avtomobilskih žarnic. V kolikor se odločamo za menjavo celega avtomobilskega žarometa, pa se je potrebno obrniti na ustreznega strokovnjaka. 

Avtomobilske luči in LED svetila

LED luči za avto oziroma LED žarnice so vse bolj pogosto nadomestilo klasičnih halogenskih žarnic. Porabijo namreč manj električne energije ter zagotavljajo boljšo svetilnost oziroma močnejšo svetlobo. Pogosto se LED luči uporablja tudi za osvetlitev registrske tablice in za pozicijske luči. Zaradi naraščajočega zanimanja za tovrstne žarnice se veča tudi ponudba. Če se odločimo za namestitev LED svetil, lahko pobrskamo kar po spletu – tam lahko izbiramo med bogato ponudbo omenjenega izdelka. 

LED luči za avto porabijo manj električne energije in zagotavljajo močnejšo svetlobo
LED luči za avto porabijo manj električne energije in zagotavljajo močnejšo svetlobo.

Avtomobilske luči zagotavljajo vidljivost in varno vožnjo. Poleg zunanje osvetlitve vozila se lahko odločimo tudi za nadgradnjo notranje osvetlitve vozila. Ta je uporabna predvsem med vožnjo ponoči; z dodatno namestitvijo LED luči bomo imeli večji pregled nad notranjostjo vozila, obenem pa bomo med samo vožnjo tudi bolj sproščeni.

Avtomobilske meglenke in njihova uporaba

Vidljivost cestišča je ključnega pomena za varno vožnjo. V jesenskih in zimskih mesecih lahko pride do spremembe vremenskih razmer, nastanka padavin, vlage in zmrzali, kar vpliva tudi na samo vidljivost. Na samo preglednost cestišča še posebej vpliva pojav megle – takrat moramo nujno vklopiti avtomobilske meglenke.

Meglenke za avto zagotavljajo močnejši snop svetlobe
Meglenke za avto zagotavljajo močnejši snop svetlobe za vidljivost v zahtevnejših vremenskih razmerah. Meglenke za avto so v vozilu nameščene tako spredaj kot zadaj. 

Avtomobilske meglenke so luči, ki zagotavljajo močnejši snop svetlobe, obenem pa so nameščene nizko pod žarometi in pod ustreznim kotom osvetljujejo slabše vidno cestišče. So nepogrešljiv del vozila, saj zagotavljajo vidljivost v zahtevnejših vremenskih razmerah. Meglenke za avto so v vozilu nameščene tako spredaj kot zadaj. 

Prednje in zadnje avtomobilske meglenke

Vsako vozilo ima vgrajene zadnje avtomobilske meglenke; le-te so rdeče barve in zagotavljajo varno vožnjo oziroma vidnost vozila tudi v slabših vremenskih razmerah. Sprednje meglenke zaenkrat sodijo med dodatno opremo vozila; lahko se torej odločimo za dodatno vgradnjo le-teh. So bele barve in so izredno uporabne, saj zagotavljajo močan snop svetlobe na cesto, ki je pred nami, zato je vožnja varnejša.

Meglenke za avto spredaj in zadaj
Meglenke za avto so v vozilu nameščene tako spredaj kot zadaj

Meglenke za avto so torej bistven element za varno vožnjo ob slabši vidljivosti. Dobro je, da se pozanimamo, kako se meglenke v vozilu sploh vključijo – vklop je namreč ročen, vključiti jih moramo sami. Prednost meglenk je tudi v tem, da izboljšajo sam videz vozila – imajo torej tudi estetsko funkcijo. Če se odločamo za dodatno namestitev meglenk, je nujno, da izberemo takšne, ki ustrezajo tipu vozila, obenem pa tudi preverimo vrsto stekla ter kromiranost notranjosti. 

Varna uporaba avtomobilskih meglenk

Avtomobilske meglenke je ob slabši vidljivosti potrebno nujno vključiti – to predpisuje tudi zakonodaja. Ne smemo jih uporabljati kadar koli, ampak zgolj takrat, ko je vidljivost manjša od 50 m. Prav tako moramo v tovrstni situaciji zmanjšati hitrost vožnje – peljemo se lahko največ 50 km/h. V primeru, da se tega ne držimo, nas lahko doleti kazen.

Kako uporabljati meglenke za avto

Potrebno je biti pozoren tudi na to, da avtomobilske meglenke izključimo takoj, ko se vremenska situacija izboljša oziroma se nas dohiti drugo vozilo. Bleščeč snop svetlobe namreč lahko zaslepi ostale voznike. Prav tako je zadnje meglenke za avto potrebno izključiti tudi, kadar stojimo v koloni ali pa pred semaforjem. Le z smiselno in ustrezno uporabo meglenk bomo poskrbeli za našo varnost in varnost ostalih prometnih udeležencev.

V isti kategoriji: