Zakaj izbrati platišča iz jekla

Pri izbiri delov za avto smo precej zahtevni, kar je tudi prav. Izjemno previdno moramo izbrati tudi platišča, saj imajo na našem vozilu veliko pomembnejšo vlogo, kot si morda sploh predstavljamo. Ena od možnosti je nakup platišč iz jekla, ki tudi sicer med kupci velja za priljubljenega. Jeklena platišča za avto vam namreč lahko ponudijo številne prednosti. Ena od ključnih je zagotovo ta, da učinkovito poskrbijo za zmanjšanje teže nevzmetenih mas. Torej dobro izbrano avtomobilsko platišče učinkovito vpliva na stabilnost vozila. Vozilo lahko posledično upravljate natančneje, prav tako se prevozno sredstvo veliko bolje obnaša pri zavojih.

Jeklena platišča za avto
Jeklena platišča za avto vam namreč lahko ponudijo številne prednosti.

Platišča iz jekla vam prav tako omogočajo tudi izboljšano pospeševanje ter zaviranje vozila. Nudijo odličen odziv ter povečano trdnost. To posledično zmanjša deformacijo platišč ter pnevmatik pri zavojih. Še zlasti je to ključno pri avtomobilih z nizkimi presečnimi pnevmatikami. Ne nazadnje vam jeklena avtomobilska platišča zagotavljajo še boljše hlajenje zavor. Platišče iz jekla je namreč odličen prevodnik toplote. To v praksi pomeni, da zmore pospešeno odvajati toploto od zavor. Ravno tako se zmanjša tudi nevarnost pregretja zavor med samo vožnjo.

Učinkovita izbira jeklenih platišč

Pri nakupu platišč iz jekla bodite pozorni na več dejavnikov. Najpomembnejši pa so vsekakor kakovost izdelave, razmerje vijakov, pravilna uporaba, odmik ET in sredinska luknja.

Pred nakupom se vedno pozanimajte o kakovosti izdelka. Še posebej pomembne so reference proizvajalca. Poskrbite, da bodo res primerna za vaše vozilo. Izognite se prevelikemu odstopanju, kar lahko pripelje do nepravilnega nagiba kolesa. Obenem lahko pride tudi do nepravilnega odčitavanja hitrosti in do nepravih informacij za elektronske sisteme v našem vozilu.

Lep izgled jeklenih platišč

Jeklena platišča so torej odlična izbira, saj ponujajo izjemno pomembne prednosti. Po drugi strani pa so pogosta izbira kupcev tudi zato, ker so lepega izgleda. Kombinacija kakovosti in privlačnega dizajna je najboljša možnost, ki si jo lahko zagotovi lastnik ali uporabnik vozila.

Če si tudi vi želite imeti kakovostna in lepa platišča iz jekla, je čas za izbiro dobrega ponudnika. Lahko ga najdete kar na spletu, kjer so cene izdelkov dostopnejše. Odlična izbira je na primer spletna prodajalna silux.si. V njej boste našli še druge izdelke za svoje prevozno sredstvo.

Vrste dvigovalk za vozila

Dvigalka za avto je eden od najpomembnejših pa tudi najbolj razširjenih pripomočkov. Najdemo jih lahko v domačih garažah kot tudi v profesionalnih delavnicah. Še posebej priljubljena je talna dvigalka, ki je zasnovana za lažje dvigovanje vozil. Sicer pa so dvigovalke vrste orodja, ki so neredko povezane z nesrečami pri delu.

Na trgu lahko izbirate med več vrstami dvigovalk za vozila. Med seboj se razlikujejo zlasti po namenu uporabe. Najpomembneje je, da pri nakupu upoštevate torej namen, ne nazadnje pa boste morali poskrbeti tudi za dovolj veliko varnost pri sami uporabi takšnega pripomočka.

Kaj sploh je dvigalka?

Dvigalka je dvižna naprava, ki uporabniku omogoča potrebno mehansko prednost za dvigovanje težkih bremen. Talna avtomobilska dvigalka vam je na voljo v več različicah. Izbirate lahko med krokodilkami, ročnimi, pnevmatskimi ali med pnevmatsko-hidravličnimi dvigalkami.

Avtomobilska dvigalka
Talna avtomobilska dvigalka vam je na voljo v več različicah.

Čeprav se različne vrste dvigalk uporabljajo za različne namene, se večina med njimi uporablja za dvigovanje avtov ali tovornjakov. Talna dvigalka za vozila uporablja različne mehanizme za izvajanje dvižne sile. Mehanizmi najpogosteje vključujejo pnevmatike, hidravliko in vijake.

Uporaba dvigalke za avto

Tako ljubiteljski kot profesionalni avtomehaniki dvigalko uporabljajo za boljši dostop do različnih komponent vozila. Dvigalka za avto pa se ne uporablja zgolj za dvigovanje. Neredko se uporablja tudi za dviganje motorja. Na takšen način se omogočijo veliko boljši delovni pogoji.

Uporaba dvigalke za avto
Tako ljubiteljski kot profesionalni avtomehaniki dvigalko uporabljajo za boljši dostop do različnih komponent vozila.

Velika prednost talne dvigalke za avto je ta, da je zelo preprosta za uporabo. Za dvigovanje vozila namreč ne potrebuje veliko fizičnega napora. Pogosto ima zelo visoko maksimalno višino. To omogoča, da je dvig vozila višji od tal kot pri drugih vrstah dvigalk. Njena pomanjkljivost pa je ta, da je lahko precej težka in velika. To pomeni manjšo prenosljivost v primerjavi z drugimi vrstami.

Pnevmatska dvigalka

Nekaj posebnega pa je prav zagotovo pnevmatska dvigalka za avtomobil. V primerjavi s tradicionalnimi vrstami dvigovalk je precej lažja ter omogoča izjemno hiter dvig vozila; navadno manj kot eno minuto. Njena trpežnost se odlično pokaže tudi pri uporabi na drugih področjih, na primer pri gradnji in vzdrževanju letal, pri preusmerjanju cevovodov ter železnic.

Pnevmatska avto dvigalka pa ima tudi slabost, ki pa se izkazuje v sami ceni.

Preberite si še naslednji članek: Pokrovi platišč zaščitijo kolesa avtomobila

Vsako vozilo uporablja pokrove platišč, ki imajo poleg estetske tudi praktično funkcijo.

 

V isti kategoriji: