Ročni in električni paletni viličar za skladiščne enote

Paletni viličar oziroma paletnik je industrijska oprema, ki se v skladiščnih enotah uporablja za različne manipulacije z blagom, pri čemer osnovno funkcijo predstavlja dvigovanje, prevažanje in odlaganje tovora. Ročna dvigala za transport palet olajšujejo delo delavcem v skladišču in hkrati omogočajo varno in učinkovito prevažanje blaga. 

Električni viličar pa omogoča še enostavnejše nakladanje, prevažanje in odlaganje blaga znotraj skladišča, saj za svoje delovanje uporablja elektro hidravlični dvig, prevaža pa se s pomočjo električnega pogona. Med to industrijsko opremo spadajo tudi visoko dvižni nakladalniki in različni vozički, ki so lahko posebej izdelani za določeno vrsto tovora.

Delovanje paletnikov za transport blaga  

Nakladalnik je krmiljen s pomočjo ročice, ki deluje kot ročica črpalke za dvig dvigala. Majhen ročaj na ročici sprosti hidravlično tekočino, zaradi česar se začno vilice spuščati. Paletni viličar nato s pomočjo hidravličnega dvigala dvigne konec ročic na vilicah, pri čemer začno kolesa siliti navzdol, vilice pa se dvignejo navpično nad sprednja kolesa in dvignejo tovor navzgor. 

Ročni paletni viličar
Ročni paletni viličar z električnim dvigom PL/CDD

Pri tem se nakladalna platforma dvigne od tal le toliko, da lahko vilice zagrabijo spodnjo površino palete. Transporter se zato največkrat uporablja za premikanje in prevažanje palet znotraj skladiščne enote, kjer so tudi postavljeni regali in stojala za skladiščenje blaga in ostala industrijska oprema. 

Osnovne tri vrste skladiščne transportne opreme 

Ročni paletni viličar uporablja priključek na ročni pogon in je kot tak najbolj uporaben za manjše skladiščne enote in pri poslovanju v maloprodaji. Ročni nakladalec se pretežno uporablja za dviganje, spuščanje in krmiljenje palet z enega mesta na drugega.

Paletni viličar s tehtnico za štetje kosov

Poznamo pa še dve drugi vrsti industrijske opreme za prevažanje blaga: 

  • Električni viličar: dvigala z električnim pogonom omogočajo dvigovanje in premikanje težjih in zloženih palet na večjih nakladalnih platformah. Delavec jih upravlja tako, da premika ročico na ročaju za vzvratno vožnjo ali vožnjo naprej, krmili pa z zasukom ročaja v predvideni smeri. 
  • Paletnik z nakladalno ploščadjo za grob teren: zasnovan je posebej za uporabo na neravnih tleh. Da bi bil transport tovora po grobih površinah čim bolj učinkovit, je ta oprema izdelana iz močnega ogrodja in ima robustna kolesa s posebej izdelanimi ležaji. 

Specialne vrste ročnih paletnikov za prevažanje tovora 

V specializirani spletni trgovini za prodajo in najem industrijske opreme in skladiščnih pripomočkov za transport na naslovu www.svedmach.si je mogoče naročiti tudi specialne vrste ročnih paletnikov, ki imajo različne funkcije in se uporabljajo za prevoz določene vrste tovora.

Ročna industrijska oprema za transport blaga tako zajema: 

  • Paletni viličar s tehtnico 
  • Transporter iz trpežnega nerjavečega INOX jekla ali cinkanega ter galvaniziranega ogrodja
  • Škarjasti nakladalnik z ročnim ali elektro dvigom 
  • Skladiščna transportna oprema z dolgimi vilicami 
  • Paletnik z nosilnostjo nad 3000 kilogramov 

Električni regalni viličar v svojih značilnostih 

Med pomembno transportno opremo v skladiščih in distribucijskih centrih spada tudi električni regalni viličar, ki je zasnovan tako, da omogoča varno in učinkovito gibanje v prostoru. Pri uporabi transportne opreme na elektriko se njihova kolesa vozijo po ležiščih skozi tirnice na tleh, paleta pa je naložena na konzolne roke. 

Ekonomičen, kompakten in lahek električni regalni viličar
Električni regalni paletni viličarji INTRA ECL

Električni viličar lahko prevaža tudi težje zaboje, palete in tovor. Pomemben vidik delovanja opreme za nakladanje in razkladanje palet je v njenem krmiljenju zadnjih koles. Le-ta  omogoča večjo manevrsko sposobnost krmiljenja v ostrih vogalih. 

Zmogljivosti in nadzor paletnika na elektriko 

Hidravlika električnega transportnega nakladalnika je krmiljena z ročicami, ki neposredno upravljajo s hidravličnimi ventili, ki delujejo na krmiljen pogon na elektriko. To omogoča, da je industrijska oprema lahko bolj ergonomsko oblikovana. Električni viličar je na voljo v različnih različicah in nosilnostih. 

Poleg krmiljenja za dvigovanje in spuščanje vilic pa nakladalci na elektriko omogočajo tudi nagib dvižnega teleskopa, zato da izravnajo težo bremena, pri čemer se vilice umerijo k tlom.

Poznamo pa tudi druge modele električnih viličarjev, kot so: 

  • Vlečna vozila na elektriko
  • Paletniki z nagibnim dvigalom 

V spletni trgovini na naslovu svedmach.si, ki je specializirano za prodajo industrijske opreme in opreme za transport znotraj skladiščnih enot pa lahko naročite tudi priključke za viličarje in transportne podstavke. V ponudbi pa je tudi ročni paletni viličar z električnim pogonom, ki omogoča transport lahkih in srednje težkih palet na najbolj preprost in učinkovit način.

V isti kategoriji: