Alhokolizem in stres

Današnje življenje je mnogo bolj kompleksno, kot so ga imeli ljudje še manj kot stoletje nazaj. K temu prispeva vedno večja odvisnost od tehnologije, želja po doseganju uspeha, socialna pričakovanja, družbene norme in še drugi dejavniki. Prevelika količina negativnih čustev, stresnih izkušenj in žalosti lahko negativno vplivajo na psiho-fizično stanje posameznika. Zato se lahko pojavi alkoholizem, kot delni ali celotni pobeg od življenja, ki mislimo, da mu nismo kos. Pomembno je razumeti, da je vedno na voljo pomoč. Nikoli pa ne potrebujemo skozi težave iti sami, saj nam lahko že preprost pogovor močno pomaga.

Zakaj je moderno življenje tako stresno?

Ljudje smo si izoblikovali družbo, kjer smo odstranili vse ali večino nevarnosti, ki so pestili naše prednike. Tako se ne bojimo divjih zveri, pomankanja hrane, sovražnih plemen in večino bolezni. To je povzročilo velik razvoj umetnosti, kulture in ugodnega bivanja za mnoge generacije. Slabost pa se je pokazala v tem, da smo postali sami sebi največje breme. Tako se potegujemo z drugimi sovrstniki za službene položaje, bivalni prostor in razne človeške dobrine.

Perfekcionizem so pretirano visoki osebni standardi
Perfekcionizem vodi posameznika do tega, da ima »pretirano visoke osebne standarde in pretirano visoko samokritiko. Perfekcionisti vztrajajo pri popolnosti in ne sprejemajo ničesar kar ni brezhibno.

Poleg tega pa družba od nas pričakuje, da bomo zgled mlajšim in starejšim od sebe. Lahko bi rekli, da vlada perfekcionizem v podzavesti naše civilizacije. Tako smo vedno pod različnimi pritiski, da nekaj naredimo najbolje, tudi če za to nimamo sredstev, časa ali znanja.

Alkoholizem predstavlja navidezno rešitev od neprestanega stresa

Človeški možgani so zelo občutljiv organ. Obenem pa še dandanes vemo o njihovem delovanju bolj malo. Različni znanstveniki s področja psihoterapije, nevrokirurgije in drugih ved so šele v zadnjih nekaj desetletij nam omočili boljšo predstavo delovanja možganov. Znano pa je, da pravilno delujejo le, ko imajo na voljo uravnovešeno količino različnih kemikalij in drugih procesov. Ko se ta delikatna struktura podre, lahko to vodi v alkoholizem, depresijo in mnoge druge težave. Zato je ključnega pomena, čimprej poiščemo pomoč, če trpimo.

Takoj premagajte odvisnost od alkohola – oglejte si enega najbolj motivacijskih videov vseh časov

Pitje alkohola nam morda lahko ponudi omejeno olajšavo pred različnimi težavami. Drugače rečeno, olajša bolečino, stres, depresijo in druge težave, ki jih izkušamo. Hitro pa lahko to vodi v alkoholizem, ki še poglobi že obstoječe težave in privabi v naše življenje nove. Zato ne predstavlja rešitve na dolgi rok, saj je to mogoče doseči le z dejanskim soočenjem z izzivi.

V isti kategoriji: