Računalniške komponente – sestavni deli vsakega računalnika

Računalniki so nepogrešljiv del našega vsakdana. Uporabljamo jih med prostočasnimi aktivnostmi, kot je npr. spremljanje spletnih strani, ki nas zanimajo, za spletne nakupe ali pa za ogled filmov, poslušanje glasbe oziroma igranje igric. Veliko ljudi se z računalniki srečuje tudi pri svojem delu. Samo delovanje računalnika pa omogočajo računalniške komponente.

Nekatere računalniške komponente so nujne za delovanje računalnika – brez teh torej uporaba računalnika ne bi bila možna. Spet druge komponente nadgrajujejo funkcije, ki jih ponuja ta predmet. Včasih se zgodi, da naš osebni računalnik preneha delovati; razlogov je lahko več, vsekakor pa je potrebno poskrbeti za popravilo le-tega oziroma zamenjati določen del računalnika.

Računalniške komponente, ki so nujne za delovanje računalnika

Kot smo že omenili, brez določenih računalniškim komponent naš računalnik ne bo deloval. Sem sodijo osnovne oziroma matične plošče, različni trdi in SSD diski, procesorji ter delovni spomin – RAM. Naštete računalniške komponente so torej nujne za osnovno delovanje računalnika. 

matične plošče vsebujejo veliko delov
Tipične matične plošče vsebujejo CPE, pomnilnik, shrambo, ROM BIOS, nabor čipov Southbridge in Northbridge, hladilne ventilatorje, reže za periferne priključke, priključke za periferne naprave, rezervno baterijo in napajalni priključek.

Matična plošča je osnova vsakega računalnika; ostale dele povezuje med seboj in skrbi za nemoteno delovanje. Trdi in SSD diski skrbijo za shranjevanje podatkov ter ustrezno delovanje računalnika. Pri izbiri procesorja je potrebno biti pozoren na njegovo zmogljivost. RAM označuje izraz delovni spomin računalnika – računalnik bo deloval hitreje, če je na voljo več delovnega spomina. Pri nakupu omejenih računalniških komponent oziroma menjavi le-teh se je smiselno obrniti na osebo, ki dobro pozna področje informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Ostale računalniške komponente

Računalnik pa sestavljajo tudi komponente, ki sicer niso nujne za samo delovanje računalnika, je pa vseeno dobro, da ustrezno delujejo.

Osnove računalnika: računalniške komponente v računalniku

Sem sodijo grafična in zvočna kartica, hladilnik oz. venilator, napajalnik, ohišje računalnika, optične enote idr.

V isti kategoriji: