Izbira dobrih gum za avto

Ko razmišljate o nakupu gum za avto, se vam verjetno ob tem pojavi cel kup vprašanj, na katera pa morda ne znate prav dobro odgovoriti. Ravno zato je pomembno, da avtomobilske gume kupujete v specializiranih prodajalnah, kjer vam bodo pri nakupu ob strani stali prijazni ter izkušeni ter strokovno podkovani prodajalci.

In na kaj je treba biti še posebej pozoren pri nakupu gume za avto? V prvi vrsti so seveda izjemno pomembne dimenzije pnevmatik.

Posvet s strokovnjakom

Pri izbiti gum za avto se je torej najbolje posvetovati kar s strokovnjaki. Ta vam bo na podlagi ključnih informacij predlagal najustreznejše avtomobilske gume. Sama izbira pa bo odvisna predvsem od stila vožnje, relacij, po kakšnem terenu se vozite ter kje živite.

Kvalitetne gume
Guma Goodyear

In glede na podnebje, ki je značilno za naše predele, je treba vedeti, da so zimske gume za avto narejene predvsem za mraz in snežno brozgo ter tudi za mokre razmere.

Najpomembnejša lastnost gume

Najpomembnejša lastnost pnevmatike se seveda razlikuje od posameznika do posameznika. Predvsem je to odvisno od načina oziroma stila vožnje, relacije ter še drugih številnih dejavnikov. Vsekakor pa je izjemno pomembno, da so gume dobre oziroma učinkovite tudi v mokrem. Na suhem so namreč skorajda vse gume dobre.

Hankook guma za avtomobil
Gume Hankook

Ena glavnih lastnosti avtomobilske gume je torej ocena zaviranja v mokrem. Seveda je prav tako pomembno tudi splavanje. To v praksi pomeni sposobnost pnevmatike za odvajanje vode izpod tekalne površine. Če, na primer, pri hitrosti, ki je kar velika, zapeljete v večje količine vode, gume izgubijo stik s podlago in vaše vozilo gre lahko kaj hitro po svoje.

Preberite si še naslednji članek: Zakaj izbrati platišča iz jekla

Jeklena platišča za avto vam namreč lahko ponudijo številne prednosti. 

S pravo izbiro pnevmatik lahko privarčujete veliko goriva

Marsikdo med vami pa se verjetno niti dobro ne zaveda, da lahko z odlično izbiro gum za avto lahko prihranite tudi pri gorivu.

Pravilen tlak v gumah vam omogoča prihranek pri gorivu

Predvsem lahko veliko prihranite s pravilnim vzdrževanjem gum. Zimske gume so načeloma mehkejše in imajo večji kotalni upor. Če jih primerjamo z letnimi, bolj vplivajo na porabo goriva.

Kakovostne in cenovno dostopne gume

Avtomobilske gume –  letne gume, zimske gume – je najbolje nakupovati kar v specializiranih prodajalnah z avto opremo. Ker so ponudniki takšne opreme svoja prodajna mesta preselili tudi na splet, torej v svoje spletne trgovine, si lahko pred vstopom v njihove fizične prostore ponudbo dobro ogledate kar doma.

Spletnih prodajaln s kakovostnimi pa tudi cenovno dostopnimi gumami je kar nekaj. Med njimi je, na primer, tudi spletna prodajalna silux.hr, kjer se vam ponudbo splača preveriti.

Jeklena platišča so ena od najbolj priljubljenih vrst

Platišča so del prav vsakega avta in predvsem od njegovega lastnika oziroma uporabnika je odvisno, ali se bo odločil ta aluminijasta ali jeklena. Ne glede na to, kaj uporabljate vi, pa lahko trdimo, da se vsaka od vrst platišč ponaša s svojimi prednostmi, ki so odvisne tudi od letnega časa.

Jeklena platišča so med uporabniki oziroma vozniki avtov še vedno med najbolj priljubljenimi vrstami platišč. Če se vam takšna vrsta platišča, na primer, pokvari imate na trgu namreč zelo veliko možnosti za nakup novega ali rabljenega platišča.

Poškodba platišč iz jekla

Jeklena platišča za avtomobile se lahko poškodujejo zaradi številnih dejavnikov. Med drugim tudi zaradi trka oziroma prometne nesreče. Prav tako se vam platišče lahko uniči, se boste vozili s prazno pnevmatiko ali če boste zadevali ob robnike.

Sicer pa so na prvi pogled jeklena platišča lahko videti še popolnoma uporabna, vendar so v resnici poškodovana dovolj, da se ne ujemajo več s pnevmatiko samo ter jih je zato treba zamenjati.

Platišča za zimski čas

Poleg jeklenih platišč so na trgu zelo priljubljena ter uporabna tudi aluminijasta platišča, ki vozilu omogočajo tudi zelo lep izgled. toda, če se le da, pozimi raje uporabljate jeklena platišča, ki se bodo zaradi številnih zunanjih razmer – sneg in podobno – veliko kasneje poškodovala kot aluminijasta.

Sicer pa vam platišča lahko pomaga izbrati tudi strokovno podkovan prodajalec v specializiranih trgovinah z avto deli. Ker se takšne trgovine nahajajo tudi na spletu, si že sedaj lahko ogledate, kaj vse vam ponuja trg in kaj se vam osebno najbolj splača kupiti.

Odlično mesto nakupa

Spletne trgovine, kjer vam ponujajo vrhunska aluminijasta pa tudi jeklena platišča, so lahko idealno mesto nakupa, saj boste izdelke lahko kupovali po ugodnejših pa tudi po posebnih akcijskih cenah, kjer boste privarčevali kar nekaj denarja, kljub temu da boste na svoj avto namestili kakovosten in estetsko dovršen izdelek.

Preberite še članek: Avtomobilske luči – ker je vožnja brez njih nemogoča.

V isti kategoriji: