Otroška kolesa so prilagojena predvsem starosti ali višini otrok

Bolj kot otrokovo starost je treba pri izbiri kolesa upoštevati njegovo telesno višino. Predvsem od tega je namreč odvisno, katero kolo je najprimernejše. Praviloma pa velja, da so 12-colska otroška kolesa primerna za malčke stare med dvema in tremi leti. 14-colska so primerna za tri- in štiriletnike; 16-colska za štiri in petletnike; 20-colska za otroke stare med pet in osem let; 24-colska za otroke stare med sedem in enajst let; 26-colska pa so najprimernejša izbira za otroke med 11 in 12 let.

Otroška kolesa
Otroška kolesa so kolesa namenjena otrokom od starosti 2-12 let

Starši neredko posegajo po prevelikih kolesih za svoje otroke. Menijo, da bo otrok hitro zrastel in bo zato treba kmalu kupiti spet novo. Kljub temu takšen nakup ni pameten. Na prevelikem kolesu se namreč otrok počuti veliko manj sigurno. Najpomembneje je, da je velikost takšna, da jo otrok lahko povsem obvladuje. Vožnja je posledično veliko varnejša.

Otroška kolesa nakupujte le v specializiranih prodajalnah

Na sploh velja, da je najboljša otroška kolesa še najbolje nakupovati kar v specializiranih prodajalnah. V takšnih prodajalnah vam bodo namreč najbolje svetovali ter pomagali pri izbiri. Strokovno podkovani in izkušeni prodajalci vam bodo zagotovo povedali tudi to, da otroška kolesa v nobenem primeru ne smejo biti pretežka.

Kako določiti velikost otroškega / mladinskega kolesa

Preberite še članek: Cestno kolo je zlasti namenjeno vožnji po asfaltu in drugih gladkih površinah

Cestno kolo je med vsemi vrstami koles daleč najboljša izbira za kolesarjenje po asfaltu in po drugih gladkih površinah. S tovrstnim prevoznim sredstvom se lahko dobro nadgrajuje dosedanje kolesarsko znanje in se priporoča vsem, ki želijo kolesariti predvsem na daljše proge.

Predšolski otroci naj se vozijo na območjih, kjer ni prometa

Ne glede na to, ali so vas najbolj prepričali skiroji, poganjalci ali pa klasično otroško kolo, pa se morate v vsakem primeru dobro zavedati, da predšolskega otroka še nikakor ne smete spustiti na cesto. Najmlajši otroci naj se torej z izbranim ustreznim prevoznim sredstvom prevažajo le tam, kjer zagotovo ni prav nobenega prometa. Seveda pa otroku ne pozabite nadeti tudi čelade. To naredite ne glede na to, ali mu ponudite skiro, poganjalček ali kolo.

V isti kategoriji: