Številne prednosti kakovostnih namakalnih sistemov za vrt

Na voljo so različni namakalni sistemi za vrt. Med seboj se ločimo zlasti po znamkah proizvajalcev, po kakovosti oziroma po profesionalnem nivoju pa tudi po samem načinu zalivanja ter po namenu uporabe.

Pri izbiri se osredotočajte predvsem na priznane proizvajalce sistemov za namakanje trate, ki izdelujejo profesionalne sisteme – tudi za nogometna in golf igrišča, parke in zasebne vrtove. Zanje je značilen konstanten razvoj namakalnih komponent, prav tako redna izobraževanja za monterje sistemov za namakanje vrtov.

Način zalivanja vrtov

Zalivalni sistemi za trato se med seboj ločijo tudi po samem načinu zalivanja. To lahko poteka s pomočjo oziroma preko razpršilcev, mikro razpršilcev ali preko kapljične cevi. Po namenu uporabe pa so znani namakalni sistemi za trave, za kmetijstvo, korita, rastlinjake in ne nazadnje še namakanje rastlin z mikro namakanjem.

Namakalni sistemi za vrt
Kapljični namakalni sistemi za vrt

Daleč najbolj razširjen sistem namakanja izven kmetijskih površin je namakalni sistem za travo. Vgrajuje se na primer na športnih ter na rekreacijskih površinah, prav tako na zelenicah vrtov in na parkih. Namakalni sistemi za travo vodo aplicirajo večinoma preko razpršilcev različnih dometov in kotov zalivanja.

V specifičnih primerih lahko vgradite tudi podzemni kapljični namakalni sistem. Zanj se uporabljajo posebne pletene kapljične cevi – s tkanino iz poliestra. Te preprečujejo vdor korenin v kapalne luknje kapljičnih cevi.

Načrtovanje in vgradnja vrtnega namakalnega sistema

Namakalni sistemi za vrt morajo biti pravilno načrtovani in vgrajeni. Pomembno je, da razpršilci medsebojno pokrivajo vso travnato površino. Ne smejo pa zalivati objektov in površin, ki niso namenjene temu. V tem primeru bi namreč po nepotrebnem trošili dragoceno vodo.

Kako načrtovati namakalni sistem za vrt

Namakalni sistemi za travo morajo biti projektirani in dimenzionirani glede na samo zmogljivost vira vode, prav tako glede na velikost ter obliko zalivalne površine. Ključnega pomena je tudi pravilna nastavitev urnika zalivanja, ki pa je odvisna seveda od namembnosti namakalnega sistema.

V isti kategoriji: