Ključen del vsakega avtomobila z motorjem na notranje izgorevanje

Bencinski in dizelski motorji pri delovanju proizvedejo dokaj veliko količino odpadnih plinov. Te plini so posledica izgorevanja goriva. Pri izgorevanju goriva se ustvari pogonska moč, ki jo motor v avtu prenese na menjalnik. Posledično se pogonska sila prenese na kolesa vozila pri čemer veliko vlogo igra tudi sklopka. Vsi odvečni plini preidejo skozi avtomobilski izpušni sistem, kjer se nahaja tudi katalizator. Pomembno je, da se zavedamo vseh ključnih funkcij, ki jih ima sistem za izpuh v našem avtu, saj bomo tako zagotovili, da bo naš jekleni konjiček vedno deloval najbolj učinkovito.

Izpušni sistem skrbi za čist izpuh plinov

Dandanes vsi proizvajalci avtomobilov želijo zmanjšati izpuste škodljivih plinov, ki preidejo iz motorja v zunanjost. Pri tem igra pomembno vlogo izpušni sistem, saj spremeni večino nevarnih plinov v neškodljivo paro. Za doseganje omenjenega cilja je tudi zadolžen katalizator, ki segreje in prefiltrira pline do te mere, da postanejo neškodljivi. To pa je izredno pomembno za ohranjanje narave kot tudi človeškega zdravja.

izpušni sistem
Naloga katalizatorja je, da močno segreje pline v izpušnem sistemu.

Moderni izpušni sistemi so tehnološko izpolnjeni do te mere, da zanesljivo delujejo skozi celotno življenjsko dobo avtomobila. Lahko se pripeti, da kateri od kovinskih zvarov poči ali pa se pojavijo druge poškodbe. V tem primeru je ključno, da čim prej zamenjamo oziroma popravimo omenjen sistem, saj se drugače lahko pojavijo razne tehnične težave z našim avtomobilom.

Avtomobilski katalizator uničuje škodljive pline

Kako deluje katalizator izpušnega sistema?

Eden izmed velikih onesnaževalcev našega planeta je bencinski motor z notranjim izgorevanjem. To večinoma velja za starejše in tehnološko neizpolnjene motorje, saj imajo novejše izvedbe zelo majhen ogljični odtis.

Beri članek naprej na povezavi: https://www.htzine.com/kljucen-del-vsakega-avtomobila-z-motorjem-na-notranje-izgorevanje/

V isti kategoriji: