Cena pri izbiri toplotne črpalke ne sme biti glavni razlog

Neredko se za nakup takšne naprave ljudje odločamo predvsem na podlagi cene. A to pri izbiri nikakor ne bi smelo biti ključno vodilo. Najpomembneje je, da se dobro zavedate, da gre pri izbiri toplotne črpalke za dolgoročno investicijo. Ravno zato še toliko temeljiteje razmislite o ustrezni vrsti naprave. Racionalno pretehtajte, pri kateri vrsti bi bili vaši prihranki največji. Le s pravilno izbiro se vam bo investicija v vgradnjo toplotne črpalke zelo hitro povrnila. Pravilna izbira pa vsekakor še zdaleč ni nujno pogojena s ceno.

Kateri toplotni viri za črpalko so na voljo

Eden od prvih korakov pri odločanju za nakup toplotne črpalke je vprašanje, kateri toplotni viri so vam sploh na voljo. Najbolje je, če imate možnost vgradnje črpalke voda/voda. Takšna naprava namreč dosega najvišje možne izkoristke. Pogoj za njeno imetje pa je, da imate možnost izkoriščanja podtalne vode. V nekaterih primerih je možno tudi izkoriščanje površinske vode.

Različne vrste toplotnih črpalk
Pri izbiri toplotne črpalke boste opazili, da so na trgu na voljo različne vrste naprav.

Dobrodošla izbira sta tudi toplotni črpalki zemlja/voda in zrak/voda. Pri toplotni črpalki zemlja/voda se koristi toplota, ki je akumulirana v zemlji. Njen izkoristek pa je odvisen predvsem od same sestave zemlje ter površine, ki vam je na voljo. Obvezno je treba vedeti, ali je zemlja ilovnata, peščena oziroma kakšna je njena sestava. Od tega je namreč v veliki meri odvisno, kakšen bo sam odvzem toplote.

Kakšno moč toplotne črpalke potrebujete

Moč toplotne črpalke je še eden od ključnih dejavnikov, medtem ko izbirate ustrezno vrsto naprave. Moč naprave je odvisna predvsem od izolacije prostora, ki se ga bo ogrevalo, prav tako od njegove velikosti. Vedeti torej morate, kaj imate pravzaprav na razpolago. Najbolje je, če je prostor čim bolje izoliran. Posledično je potreba po moči toplotne črpalke precej manjša.

V isti kategoriji: