Izbira in nakup motoristične opreme

Če ste motorist, se je še kako pomembno zavedati, da je kakovostna motoristična oprema najboljši prijatelj. Poleg čelade morate biti kot motorist precej pozorni še na ostalo opremo, ki vključuje motoristični kombinezon, rokavice, škornje. Zelo dobrodošel je tudi ščitnik za zaščito hrbtenice.

Čelado si je treba nadeti za vsako vožnjo. Vedno jo je treba zapeti tudi z jermeni. Ti morajo biti dovolj zategnjeni. Če se zgodi nesreča, samo kakovostna in pravilno pripeta motoristična čelada lahko dobro opravi svojo nalogo.

Motoristični kombinezon in druga zaščitna oprema

Motoristična oprema med drugim vključuje tudi kombinezon in druga zaščitna oblačila. Ta so običajno narejena iz usnja ali blaga. Če se motorist odloči za kombinezon iz blaga, je dobro, da izbere takšnega, ki ima vgrajene ščitnike. V njem pa se mora seveda prijetno počutiti.

Motoristična oprema: kombinezon, čelada, ...
Motoristični kombinezoni zaščitijo večji del telesa pred naravnimi elementi, kot so dež, kamenčki, …

V primeru dvodelnega kombinezona, je pametno, da se zgornji in spodnji del dobro povezujeta. Obleka pa mora biti vedno zapeta v predelu pasu, zapestja in gležnjev, seveda še na sprednjem delu. Za še večjo vidljivost v prometu je dobro uporabiti odsevno motoristično jakno ali pa odsevni brezrokavnik.

Motoristične rokavice in obutev

Motoristična obutev in rokavice lahko zelo dobro ščitijo pred najrazličnejšimi poškodbami. Takšna motoristična oprema tudi pomaga, da mraz v hladnejšem delu leta motoristu ne pride do živega. Izbrati pa je seveda treba primerno velikost obutve ter rokavic.

Motoristična oprema - motoristične rokavice
Motoristične rokavice so del obvezne motoristične opreme

Najpametneje je, da se moto rokavice v predelu prstov povsem prilegajo. Pri izbiri je treba biti predvsem pozoren, da rokavice niso prekratke v predelu palca ali pa preozke v predelu dlani.

Ledvični pas in zaščita za hrbet oziroma želva

Za preživetje motorista v primeru nesreče imata pogosto zelo veliko vlogo ledvični pas in zaščita za hrbet oziroma tako imenovana želva. Pri izbiri takšne moto opreme pa je treba biti zlasti pozoren na to, da je primerne velikosti.

Zakaj bi morali imeti ščitnike za hrbet motorista

Prav tako je treba preveriti še zračnost materiala. V nasprotnem primeru se lahko zelo hitro pripeti, da se motorist med nošenjem neprimerno poti. Slednje pa je precej zoprno v poletnem času, ko so temperature lahko precej visoke.

Pridobivanje novih znanj in izkušenj

Poleg primerne kakovostne moto opreme, s katero motoristi zelo pomembno prispevajo k varnosti in udobju pri vožnji, je pred vsako sezono zelo priporočljivo, da obnovijo svoje znanje in pridobijo nove izkušnje. Vožnja motornega kolesa od voznika namreč zahteva dosti več spretnosti kot pa vožnja z avtomobilom.

Koristni nasveti pri izbiri motoristične čelade

Čelada za motor je zagotovo eden od najbolj obveznih delov moto opreme. Seveda še daleč ni vseeno, kakšno čelado nosite na motorju. Pred izbiro se je dobro pozanimati, kaj vse vam v povezavi s tem ponuja trg.

Med drugim je ključnega pomena, da je izbrana motoristična čelada ravno prav velika. Izjemno pomembno je, da si jo kot motorist ne izposojate, temveč si lastite svojo. Biti mora primerno testirana in obvezno imeti certifikat.

Nepoškodovana moto čelada

Čelada za motor v nobenem primeru ne sme biti poškodovana. Tedaj vam namreč nikakor ne bo mogla omogočiti dovolj visoke zaščite in varnosti. Bodite predvsem pozorni na starost čelade. Njena življenjska doba je največ 5 let.

Vse vitalne dele glave in tudi obraz vam lahko daleč najbolje zaščiti tako imenovana integralna čelada. Ob nakupu pa je pametno preizkusiti čim več modelov različnih proizvajalcev. Izberite torej čelado za motor po svoji meri.

Ob vsem tem pa torej nikoli ne pozabite, da čelada, ki je bila že izpostavljena padcu ali udarcu, ni več varna. Mogoče se njenih poškodb navzven ne bo videlo, a so lahko poškodovani njeni notranji deli oziroma obloge. Te pa imajo zelo pomembno vlogo pri zaščite. Odločite se torej za nakup nove motoristične čelade.

Dobrodošla moto čelada s prezračevanjem

Na trgu vsekakor ni na voljo samo ena čelada za motor. Izbirate lahko med najrazličnejšimi tipi. Zelo dobra izbira je denimo moto čelada s prezračevanjem. Pri izbiri boste opazili, da je za večino novejših oziroma sodobno zasnovanih čelad značilno, da vključujejo prezračevalne kanale.

Omenjena moto oprema s prezračevanjem ima pogosto še drsno zapiralo. To vam lahko pomaga pri učinkovitem uravnavanjem količine zračenja ob hladnih ali pa izjemno vročih dnevih.

Nakup čelade za motor

Pomembno je torej, da se čelade za motor ne izposoja in da se torej kupi nova. Pomembno pa je seveda, kje boste takšno opremo kupili. Kakovostno moto čelado lahko kupite v specializirani prodajalni.

V isti kategoriji: