Jeklena in aluminijasta platišča za avtomobil

Vsak bencinski in električni avtomobil uporablja eno ali drugo vrsto platišč. Moderna avtomobilska platišča so lahko jeklena ali aluminijasta. Poznamo pa tudi plastične izvedbe, ki pa niso priporočene za uporabo. Med obema prej omenjenima izvedbama obstajajo ključne razlike, ki je dobro, če jih pozna vsak voznik. Tako bomo lažje in hitreje izbrali primerno vrsto, ki najbolj odgovarja našemu načinu vožnje, vremenskih razmeram in razpoložljivih sredstvih. Obenem pa bomo izboljšali izgled našega avtomobila, saj so kolesa velika a pogosto spregledana komponenta pri novejši in starejših avtomobilih.

Kovinska avtomobilska platišča 

Dolgo časa je veljalo, da so jeklena platišča najboljša in edina izbira za mnoge nove in rabljene avtomobila. Sčasoma pa so dobila tekmeca, saj so aluminijaste izvedbe avtomobilskih platišč zelo hitro prodrle na trg. Jeklo je vzdržljiv material, ki je na voljo za nizko tržno ceno. Zato so ugodna za nakup in priporočljiva za vse vrste osebnih vozil. Njihov izgled lahko izboljšamo s pokrovi platišč, ki našemu jeklenemu konjičku dodajo nekaj prestiža in elegance. 

Jeklena platišča za avto se priporoča uporabljati v zimskem času. To pa zato, ker bodo kolesa avtomobila izpostavljena vlagi, soli, snegu in drugim elementom. Vse omenjeni in drugi elementi lahko pričnejo povzročati korozijo različnih materialov, kot je aluminij. Kovina pa je veliko bolj odporna na omenjene naravne in druge pojave.

Jeklena in aluminijasta platišča.
Aluminijaste izvedbe avtomobilskih platišč zelo hitro prodrle na trg.

Aluminijasta avtomobilska platišča

Moderni avtomobili so pogosto opremljeni z aluminijastimi avtomobilskimi platišči za avto. Te so po izgledu veliko bolj prestižna, saj so narejena z izredno natančnim postopkom obdelave omenjene kovine. Pogosto so nameščena na tovarniška vozila bolj prestižnih znamk in modelov. Veliko priljubljenost pa uživajo tudi med lastniki športnih avtomobilov, saj imajo neprekosljivo lep in športen izgled.

Ker je aluminij ena izmed najlažjih in najtrših kovin, se ga uporablja za izdelavo platišč. S tem se zniža teža avtomobila in obenem izboljša pospeške in manevriranje pri visokih hitrostih. Najbolje jih je uporabiti na suhih cestiščih, kjer lahko vozimo malo hitreje, vendar po omejitvah, kot na primer avtoceste. Zaradi svoje krhkosti pa niso primerna za industrijska vozila.

Boljši oprijem vozila na spolzkem cestišču

Teža našega avtomobila je tesno povezana z njegovo stabilnostjo na cestišču. Z izbiro jeklenih avtomobilskih platišč zagotovimo boljšo stabilnost našega avtomobila na zaledenelem ali zasneženem cestišču. To je izredno uporabno, če pogosto potujemo po nevarnih cestah v zimskem vremenu. Zaradi dodatne teže našega vozila, bomo imeli manjšo prednost pri ohranjanju stabilnosti v ovinkih, pri zaviranju in speljevanju. Seveda je vedno priporočeno, da uporabljamo kakovostne zimske gume in drugo kritično opremo.

Jeklena platišča za avtomobile
Z izbiro jeklenih avtomobilskih platišč zagotovimo boljšo stabilnost našega avtomobila.

Zimske gume so ključne za vožnjo po spolzkem cestišču

Prihajajoča zima nas izpostavi številnim nevarnostim na katere se moramo pripraviti. Številni avtodeli morajo biti pregledani ali zamenjani. Dober primer tega je motorno olje. Za zimske razmere se priporoča motorno olje z nizko viskoznostjo. Tako se prepričamo, da bo motor v našem avtomobilu deloval dobro tudi pri zelo nizki temperaturi.

Priporočeno je, da se posvetimo zimskim gumam. Ker predstavljajo edino stičišče našega vozila s cestiščem, je pomembno, da jih pravočasno namestimo na vozilo. Pri tem bodimo pozorni, da imajo še vedno dovolj profila, saj tako zagotovimo varno vožnjo na spolzkem cestišču.

Aluminijasta avtomobilska platišča so lažja

Opazna lastnost aluminijastih platišč za avto je njihova nizka teža. To je tudi razlog, da se priporočajo za uporabo pri bolj športnih vozilih, kjer pričakujem dobre odzivne čase motorja. Pomembno se je zavedati, da je aluminij občutljiv na korozijo, ki jo lahko povzročita sol in vlaga. Če je mogoče, uporabljajmo jeklena platišča v zimskem času. Če pa tega ne želimo storiti, pa moramo bolj pogosto prati kolesa našega avtomobila, da odstranimo sol in umazanijo. S tem se izognemo koroziji aluminijastih površin. 

Na spletnih trgovinah z avtodeli obstajajo tudi različni premazi, ki zaščitijo naša avtomobilska platišča pred rjo, korozijo in drugimi neželenimi procesi.

Vsak bencinski in električni avtomobil uporablja eno ali drugo vrsto platišč.

Avtodeli, ki jih je pogosto potrebno zamenjati

Neglede na starost in znamko našega avtomobila, bo potrebno občasna menjava raznih avtodelov. Žarnice v žarometih se po določeni uporabi iztrošijo. Enako pa velja za zavorne ploščice, motorno olje, filter za olje ipd. 

Priporočljivo je, da se posvetujemo z mehanikom, katere avtodele je potrebno zamenjati ob malem in velikem servisu. Dejstvo je, da je ob določeni količini prevoženih kilometrov dobro zamenjati tudi zobati jermen in druge komponente, ki imajo zelo dolgo življenjsko dobo.

EGR ventil, katalizator in termostat v motorju pa pogosto zdržijo celotno življenjsko obdobje našega avtomobila. Lahko pa se zgodi, da jih bomo morali zamenjati po določeni pretečeni dobi. Enako pomembno je tudi, da pregledamo avto klimo in jo ponovno napolnimo s plinom, ko se pričnejo poletni meseci.

Prednosti aluminijastih platišč
Opazna lastnost aluminijastih platišč za avto je njihova nizka teža.

V isti kategoriji: