Nakup moderne grafične kartice

Grafične kartice niso nikoli doživele take univerzalne uporabnosti, kot jo imajo danes. Lahko jih uporabljamo za igranje iger, računanje zahtevnih matematičnih enačb, oblikovanje videa in še kaj več. Lahko bi rekli, da je to ena izmed najpomembnejših komponent v kateremkoli računalniku. Dejstvo pa je, da niso vse enake – nekatere so narejene za specifične namene igranja iger in opravljanje drugih zahtevnih opravil, druge pa za brskanje po spletu in gledanje filmov. Poglejmo si podrobnosti raznovrstne ponudbe grafičnih kartic na današnjem trgu.

Računalnik, ki potrebuje veliko grafične moči

Tak računalnik je običajno gamerski ali igračarski. Velikokrat slišimo, da potrebujemo močan računalnik za igranje iger. Ta moč je seveda tudi najdražji del vsakega namiznega računalnika in prenosnika. Ko govorimo o moči, ki jo zahtevajo najnovejše igre, po navadi mislimo na dve glavni komponenti. S tem mislimo primarno na:

 • Procesor ali CPU

Procesor skrbi, da vse računske operacije delujejo hitro in brez zatikanja. Več jeder in večjo frekvenco, kot jo ima procesor, več opravil lahko počnemo na računalniku hkrati.

 • Grafična kartica ali GPU

Skrbi za prikaz slike na zaslonu. Grafična kartica je tudi najbolj pomembna komponenta, če igramo igre ali poganjamo zahtevne matematične izračune na kripto farmah.

Gamerski računalnik je definiran po procesorju in grafični kartici, ki ju uporablja. To je predvsem zato, saj če igramo igre pri FULL HD, 2K ali 4K resolucijah, potrebujemo izredno hitro grafiko, ki lahko opravlja izjemno število kalkulacij v stotinki sekunde.

Grafične kartice, ki jih bomo zasledili v takih sistemih so lahko tudi najdražje komponente v samem računalniku. Večina iger danes potrebuje ogromen pomnilnik in hiter procesor, da je sposobna delovati pravilno.

Delovne postaje

Delovne postaje so računalniki, ki jih potrebujemo za mnoge namene. Lahko jih uporabljamo za izdelovanje spletnih strani, urejevanje videa, znanstvene namene in veliko več. Skoraj vsi imajo vgrajene posebne grafične kartice, ki so sposobne obdelovati 3D sliko in poganjati najbolj zahtevne programe. Večino jih ima tudi izjemno zmogljive procesorje od podjetja Intel ali AMD.

Intel je še vedno najbolj priznana znamka za poganjanje strežnikov, delovnih postaj ter tudi igračarskih sistemov. AMD pa s svojo Ryzen vrsto procesorjev počasi pridobiva na svoji nekdanji slavi.Pisarniški računalniki

Če slutimo, da pisarniški računalniki nimajo namenske grafične kartice, imamo prav. Videli bomo, da imajo vgrajeno grafično kartico na matični plošči ali v samem procesorju. Takim rešitvam pravimo APU, saj vsebuje jedra procesorja in grafično kartico na enem vezju.

Tako lahko zasledimo integrirane grafične kartice v vseh Intel procesorjih, ki so:

 • Celeron
 • Pentium
 • I3, i5 in i7

AMD procesorji pa imajo integrirane grafike v:

 • AMD Ryzen 2200G
 • AMD Ryzen 2400G

Seveda obstajajo tudi drugi procesorji s tako konfiguracijo, vendar smo se v tem članku osredotočili na najbolj trenutno izbiro.

Prednost takih grafičnih kartic, ki so vgrajene v procesor, so mnoge. Najbolj pomembno pa so:

 • Nižja poraba energije
 • Ne potrebujemo jo čistiti, saj se nahaja v procesorju
 • Nudijo dovolj zmogljivost za večino opravil

Velikost pomnilnika na grafični kartici

Ko bomo kupovali dele za naš računalnik, moramo paziti na veliko reči. Pozornost pri grafiki pa se nekako hitro preusmeri v velikost njenega pomnilnika. Pomnilnik na grafični kartici je precej podoben sistemskemu pomnilniku (RAM), vendar je namenjen izključno za njene lastne potrebe. Pomembno je, da se zavedamo, kaj počne računalnik s tem pomnilnikom. Odgovor je preprost: notri shranjuje teksture in druge elemente povezane s prikazovanjem slike.

Večji, kot je pomnilnik, bolj zahtevna opravila lahko opravljamo. Za igranje iger se priporoča pomnilnik velikosti dveh ali štirih Gigabajtov. Odvisno je seveda od tega, kako igramo ter kakšne so podrobnosti ter ločljivost same igre.

Za oblikovalce je enako pomemben velik pomnilnik, vendar sedaj govorimo o veliko večjih količinah. Oblikovalci potrebujejo 8-16 Gigabajtov velik grafični pomnilnik. Seveda je to mišljeno za zahtevne 3D programe ali video urejevalce na studijski ravni.

Kaj pa hladilni sistem na čipovju grafike?

Hladilni sistem je izredno pomemben za ves računalnik. Lahko ga najdemo na:

 • Matični plošči
 • Procesorju
 • Ohišju
 • Grafični kartici

Najbolj pa je izpostavljena grafična kartica. Temu je tako, saj izračuni, ki potekajo v grafični kartici presegajo za desetkrat ali stokrat te, ki se izvajajo v procesorju.

Tukaj imamo v mislih predvsem uporabo v video igrah. Pomembno je, da si izberemo tako, ki ima odličen hladilni sistem. Za bolj obsežno ponudbo pa lahko pregledamo ponudbo podjetja anni.si, saj imajo na izbiro grafične kartice vsakega ranga.

Kartuše ali tonerji lahko predstavljajo velik strošek za podjetje. Če iščete kako prihraniti pri tiskanju s kartušami ste na pravi strani. Preberite več …

V isti kategoriji: