Kaj vse zajema gostovanje spletnih strani?

Internetno gostovanje nam omogoča, da pokažemo celemu svetu svojo spletno stran. Tako si lahko posamezniki, podjetja, vlade inštitucije in druge organizacije najamejo svoj strežnik, kjer je gostovana sama spletna stran. Te strežnike ima v lasti podjetje, ki se ukvarja z spletnim hostingom. Sami strežniki pa so močni računalniki, ki lahko poganjajo nekaj sto ali tisoč spletnih strani različnih uporabnikov. Da bi vam pomagali bolje razumeti, katere so zmožnosti, ki jih dobimo z hostingom, smo zajeli vse najbolj osnovne informacije v ta kratek članek.

Dodatne funkcije, ki jih dobimo z strežnikom

Poganjanje same spletne stran je glavna funkcije, ki jo dobimo z zakupom strežnika. V paketu pa skoraj vedno dobimo še:

  • Elektronsko pošto

Lahko si ustvarimo enega ali več spletnih elektronskih računov. To pomeni, da lahko naredimo unikatne poslovne ali druge poštne račune, ki jih bo naše podjetje ali organizacija uporabljala. To je posebej uporabno, če veliko komuniciramo s strankami, saj bomo izgledali veliko bolj profesionalno, če bo v naslovu naše elektronske pošte omenjeno ime našega podjetja.

  • Dostop do arhiva strežnika

FTP dostop nam omogoča, da z posebnimi programi upravljamo z datotekami na našem delu strežnika. To nam omogoča, da nanj prenašamo datoteke, slike, videe ter druge stvari, brez dodatnih vmesnikov. Lahko pa tudi urejamo in spreminjamo sistemske datoteke, da si nastavimo WordPress in druge spletne gradnike po želji.

  • Podpora za programe za izdelovanje spletnih strani

Trenutno je izredno popularen WordPress, kot gradnik za izdelovanje spletnih strani. Lahko pa tudi uporabljamo Joomla, Magento in druge urejevalce. Izberemo si tega, ki ga želimo, saj je v nekaterih lažje gostovanje spletne trgovine, bloga, informacijskih strani ipd. Omogoča nam tudi izbiro PHP, MySQL, ter ostalih komponent strežnika ter njihove vrednosti.

Za gostovanje potrebujemo domeno

Pred nakupom paketa gostovanja bomo potrebovali domeno. Domena je ime, ki bo delovalo kot naslov naše spletne strani. Lahko bi rekli, da je to hišni naslov naše spletne strani. Sama domena nas pelje na določen IP naslov, ki je skupek številk. IP naslov je kratica za Internetni Protokol, ki uporablja dolgo serijo številk, ki kažejo na naslov strežnika in naše spletne strani.

Domeno si pa veliko lažje zapomnimo, kot serijo številk. Dobro je, če ima dolžino 4-20 znakov. To je optimalna meja, ki si jo zapomni največ ljudi. Sestavljena je iz sledečih elementov:

  • Domena druge ali srednje ravni

To je ime domene, ki smo si ga izbrali. Recimo, da je naša domena mojenovopodjetje.com – srednja raven domene je mojenovopodjetje.

  • Domena najvišje ravni

To bi lahko rekli, da je končnica domene. Poznamo mnogo različnih končnic, kot je .com, .si, .net, org ipd. Končnice so lahko omejene na državo, kjer poslujemo, kot je .si, lahko pa so svetovne, kot je .com ali .net.

  • Ime naprave

Ime naprave pa je www, kar pomeni, da nam strežnik posreduje HTML verzijo spletne strani, ki jo naš računalnik lahko prebere.

Omejitve izbora domene pri gostovanju spletnih strani je število znakov. Lahko si izberemo do 64 znakov, ki lahko vsebujejo številke, črke in vezaje. Drugi znaki pa niso dovoljeni. To nam da ogromno možnih kombinacij.

Gostovanje spletnih trgovin

Veliko začetnih podjetnikov se odloči, da bodo izdelali spletno trgovino. Sama trgovina, vsaj na začetku, ne potrebuje močnih strežnikov, zato lahko uporabljamo sledeče vrste gostovanja:

  • Deljeno gostovanje

Tukaj si delimo fizični strežnik z mnogimi drugimi uporabniki. To pomeni, da bomo zakupili samo en majhen del strežnika, ki bo poganjal našo spletno stran. Tako gostovanje je osnovno in je mišljeno za potrebe začetnikov, saj se na njem gosti ogromno spletnih strani ob istem času.

  • VPS gostovanje

Gostovanje spletnih trgovin, ki so v rasti, lahko uporabljajo VPS gostovanje. Virtualni ali VPS način nam omogoča, da zakupimo svoj del zmogljivosti strežnika. Enako, kot pri deljenem načinu, si delimo strežnik z mnogimi drugimi uporabniki. Največja razlika je pa to, da zakupimo del moči, prostora ter pasovne širine samo za svojo uporabo in si je ne delimo z drugimi.

Hosting za velika podjetja

Poznamo še 2 načina hostinga oziroma gostovanja. Mišljena sta za najbolj zahtevne uporabnike, ki so v večini velika podjetja, ki želijo hitrost in moč brez kompromisov. Tako poznamo:

  • Namensko gostovanje

Tukaj cel strežnik zakupimo za svojo uporabo. Na voljo nam je vsa procesorska moč, pomnilnik, pasovna širina ter prostor. Tak način uporabljajo velika podjetja, ki se ukvarjajo z video in avdio prenosi ali gostovanjem velikih spletnih trgovin.

  • Gostovanje v oblaku

Najnovejši način, kjer nam spletno stran gosti več strežnikov. Dejansko imamo v tem načinu neomejeno moč in zmogljivost, plačamo pa samo za vsa sredstva, ki jih dejansko uporabljamo. Prednost je, da je naš posel izredno skalabilen, saj se moč gostovanja prilagaja naši potrebi v realnem času.

Podjetje Perunpro – Izdelava spletnih strani je storitev, kjer uredimo domeno in gostovanje, oblikujemo in optimiziramo, ter vam inovativne spletne strani tudi vzdržujemo. Preberi več…

V isti kategoriji: