Kakšna je razlika med mokro in suho pasjo hrano?

Če imate v lasti ali oskrbi pasjega prijatelja, morate med drugim poskrbeti tudi za njegovo prehrano. Na voljo je najrazličnejša hrana za pse. V grobem se lahko deli na mokro in suho pasjo hrano. Mokra hrana za pse je praviloma manj pogosto v uporabi, saj naj bi veljala za precej manj praktično. Po drugi strani pa jo nekateri psi naravnost obožujejo.

Za lastnika oziroma skrbnika živali je ključnega pomena tudi to, da dovolj dobro razlikuje med suho in mokro hrano. Glavna razlika med tema dvema tipoma pasje hrane je vsekakor v vsebnosti vode. Medtem ko suha pasja za kužke vključuje samo od 3 do 12 % vlage, se njena vsebnost v mokri hrani giba med 60 in 84 %.

Razlika med mokro in suho hrano za pse tudi v energijski vrednosti

Ena od večjih razlik med mokro in suho pasjo hrano je tudi v sami energijski vrednosti. Psi lahko s pomočjo suhe hrane, na primer briketov, zaužijejo veliko kalorij, in to v manjših količinah. Če bi želeli doseči približno enako vrednost z mokro pasjo hrano, bi moral pes zaužiti dvakrat ali celo do trikrat več mokre hrane.

Razlika med suho in mokro hrano za pse ni le v teksturi, ampak tudi v energijski vrednosti. Vsaka ima svoje prednosti in se lahko prilagodi specifičnim potrebam vašega ljubljenčka.

Največje prednosti mokre hrane za pse

Mokra hrana ima kar nekaj prednosti. Medtem ko je suha hrana cenovno dostopnejša, je bolj čista in z njo lažje ravnamo, so koristi mokre pasje hrane predvsem v osredotočenosti na žival. Če bi pasji prijatelji sami izbirali hrano, bi se verjetno večina med njimi odločila za mokro hrano. Mokra hrana jim namreč zaradi bolj intenzivnega vonja in okusa precej bolj prija.

Moj pes je samo mokro hrano za pse. Je to v redu?

Pozitiven učinek na pse ima mokra hrana tudi zaradi dodatnega vnosa vode. Posledično številni kužki lahko s pomočjo takšne hrane lahko pokrijejo svoje dnevne potrebe po tekočini. Posledično je mokra hrana za pse posebej priporočljiva za tiste kosmatince, ki čez dan ne pijejo ravno veliko.

Mokra pasja hrana je prav tako boljša izbira za tiste živali, ki so nagnjeni k debelosti. To velja za pse z večjim apetitom, ki torej radi pojejo precej preveč. Takšne vrste psov praviloma svojo telesno težo lahko dobro vzdržujejo z mokro hrano. Predvsem zaradi nižje energijske vrednosti hrane psi lahko uživajo v obroku, ne da bi ob tem presegli svoje kalorijske potrebe.

Dobrodošli vitamini za pse

Vitamini za pse so ravno tako kot minerali in elementi v sledeh zelo potrebni za živali. Če torej svojemu kosmatincu želite zagotoviti zdravo, aktivno pa tudi vitalno življenje, je ključnega pomena izbrati dovolj kakovostno hrano, ki so ji dodani še vitamini.

Vitamini za psa so ključni za ohranjanje zdravja in vitalnosti vašega štirinožnega prijatelja, podpirajo imunski sistem in spodbujajo optimalno delovanje vseh telesnih funkcij

Vitamini za pse so praviloma pridobljeni iz posušenih zelišč, začimb, zelenjave ter sadja. Vitamini se namreč vključujejo v telesu v številne procese. Lahko rečemo, da predstavljajo esencialne sestavine za delovanje organizma psa.

Oskrba organizma psa z vsemi hranilnimi snovmi

Osnova kakovostnega pasjega življenja je zagotovo tudi kakovostna hrana. Ta mora pasji organizem oskrbeti z vsemi hranilnimi snovmi. Med drugim so nujno potrebni tudi pasji vitamini.

Naravni vitamini za pse se lahko optimalno absorbirajo v telo živali. Posledično lahko opravljajo najrazličnejše funkcije v organizmu. V primeru večjih izčrpavanj pasjega organizma, so vitamini še toliko bolj dobrodošla izbira.

Pasji vitamini kot ključen faktor pri metaboličnih reakcijah

Vitamini za psa so torej zelo pomemben dejavnik pri metaboličnih reakcijah. V osnovi se vitamini za pse lahko delijo na dve večji skupini. To so vitamini, ki so topni v vodi, in tisti, ki se v vodi ne topijo oziroma so topni v maščobah. Slednji predstavljajo vse različice vitaminov D, A, E ter K.

Ker se omenjeni pasji vitamini ne topijo v vodi, se presežek torej ne more izločiti z urinom živali. Toksično vrednost pa hitreje lahko dosežejo v primerjavi s tisto vrsto vitaminov, ki se v vodi topijo. Njihova poglavitna prednost je ta, da jih pasje telo lahko shranjuje v jetrih in jim koristijo v naslednjih sintezah.

Vitamin A in D za psa

Pasji vitamin A živali omogoča normalno rast in razvoj kosti in zob. Prav tako omogoča zdravo kožo, dober vid in še celično strukturo. Pomaga pri zaščiti dihalne in prebavne poti, prav tako pri senčilih.

Vitamin D za psa pa lahko izvrstno pripomore k absorpciji fosforja in kalcija. Prav tako k razvoju zdravih kosti in zob. Telo psa vitamin D koristi tudi pri strjevanju krvi, krčenju mišic, v živčnem sistemu in ne nazadnje pri učinkovitem uravnavanju fosforja.

V isti kategoriji: