Kakšna obutev je primerna za vaše delo

Morda se večina med nami niti ne zaveda prav dobro, da je udobje na delovnem mestu še posebej odvisna od tega, v kaj smo oblečeni in obuti. To je vsekakor precej odvisno tudi od tega, kakšno vrsto dela pravzaprav opravljamo. A čeprav je naše delo na primer večino časa vezano na sedenje za računalnikom, še zdaleč ni nepomembno, v kaj smo obuti. Še toliko pomembneje pa je, kaj imamo na nogah, ko je naša služba vezana na zahtevnejšo obliko terenskega dela.

Delovni čevlji za opravljanje posla na terenu morajo biti še posebej dobro zasnovani in se kot takšni prilagajati na prav vse vremenske pogoje. Za takšno obutev praviloma poskrbijo kar delodajalci, v nasprotnem primeru pa mora delavec kar sam poskrbeti za svoje udobje.

Pri izbiri obutve za delo je treba upoštevati nekatere kriterije

Delovni čevlji morajo biti izbrani po posebnih kriterijih, ki pa niso povezani samo s stopnjo zaščite. Na območju Evropske unije mora poklicna in zaščitna obutev obvezno nositi oznako CE. Vsekakor pa je treba izbrati takšno vrsto delovnih čevljev, ki po zaščitnih in ostalih karakteristikah ustrezajo prav vsem zahtevam vašega delovnega mesta.

Sicer pa se delovni čevlji oziroma delovna obutev na sploh deli na zaščitno in na poklicno. Glede posameznih lastnosti čevljev za delo vse zahteve urejeta dva standarda. To sta EN ISO 20345 in EN ISO 347.

Delovni čevlji
Delovni čevlji morajo biti izbrani po posebnih kriterijih, ki pa niso povezani samo s stopnjo zaščite. Na območju Evropske unije mora poklicna in zaščitna obutev obvezno nositi oznako CE.

Zakaj je na delu potrebno nositi zaščitno obutev

Zagotovo le redko kdo med vami ve, da je skoraj 10 % poškodb, ki so posledica nezgode na delovnem mestu, vezanih na poškodbe stopal. Praviloma morajo vso zaščitno opremo za delo zagotoviti delodajalci in jo zamenjati s povsem novo, ko je to seveda potrebno. Zaposleni pa morajo zaščitno obutev obvezno nositi na delovnim mestih oziroma na območjih, kjer je to predpisano z oceno tveganja.

Delovni čevlji so zasnovani zlasti za zaščito stopal uporabnika. Prav tako obstaja takšna obutev z dodatnimi funkcijami, kot je na primer EDS. Zanjo je značilno, da na učinkovit način preprečuje elektrostatično razelektritev in je kot takšna primerna za delo v eksplozivnih okoljih ali pa v proizvodnji elektronike.

Še preden sploh izberete ustrezne zaščitne oziroma delovne čevlje, morate torej natančno ugotoviti, katere lastnosti tovrstne obutve sploh potrebujete.

Za varnost pri delu so ključna zaščitna oziroma delovna oblačila. Enako to velja tudi za vsa zahtevnejša ali nekoliko bolj nevarna ali pa tvegana domača opravila.

Kakovostna delovna oblačila vam mora zagotoviti delodajalec

Za varnost pri delu so ključna zaščitna oziroma delovna oblačila. Enako to velja tudi za vsa zahtevnejša ali nekoliko bolj nevarna ali pa tvegana domača opravila. Za službene namene vam mora takšna oblačila zagotoviti delodajalec, za domača dela pa si jih morate vsekakor zagotoviti kar sami. Na voljo so oblačila za delo v najrazličnejših modelih in barvnih odtenkih – tako za moške kot ženske. Izbirate lahko med izdelki najbolj uveljavljenih proizvajalcev različnih cenovnih razredov.

V spletnih prodajalnah z delovnimi oblačili so vam na voljo prav posebni filtri, s pomočjo katerih lahko najdete ustrezna oblačila za vrsto dela, ki ga opravljate sami. Ponudniki tovrstnih izdelkov pogosto poskrbijo tudi za oznako oblačil z logotipom vašega podjetja oziroma podjetja, v katerem ste zaposleni.

Za službene namene vam mora takšna oblačila zagotoviti delodajalec, za domača dela pa si jih morate vsekakor zagotoviti kar sami. Na voljo so oblačila za delo v najrazličnejših modelih in barvnih odtenkih – tako za moške kot ženske.

Ključne karakteristike kakovostnih delovnih hlač

Delovne hlače vrhunske zasnove so praviloma antistatične. Odporne so na kislino ter so negorljive. Prav tako se ponašajo s trpežnimi večslojnimi šivi, ki podaljšujejo življenjsko dobo delovnega oblačila. Vsekakor so tudi ergonomsko zasnovane, da uporabniku ali uporabnici omogočijo maksimalno možno svobodo gibanja.

Za delovne hlače je prav tako značilno, da so primerne tudi za klečanje. Na sploh so vedno zasnovane tako, da se poleg njih poda še delovna majica oziroma bluza, ki je prav tako izdelana iz kakovostnih materialov in je kar se da trpežna. Ne nazadnje so prav vsake hlače za delo opremljene še z vsaj nekaj žepi.

Delovna oblačila in delovna obutev gresta z roko v roki

Če med opravljanjem zelo zahtevnega terenskega dela na sebi nosite vrhunska delovna oblačila, ne nosite pa primerne zaščitne oziroma delovne obutve, vam največja mera varnosti nikakor ni zagotovljena. Oblačila in obutev za delo gresta z roko v roki, za kar mora obvezno poskrbeti delodajalec. Če pa kakšno posebej zahtevno in bolj nevarno oziroma tvegano delo opravljate pod svojim okriljem, v domačem okolju, morate za celotno zaščitno opremo poskrbeti kar sami.

Pri nakupovanju delovne zaščitne opreme boste tako opazili, da večina ponudnikov tovrstnih izdelkov na enem mestu ponuja tako delovna oblačila kot delovno obutev. Obenem pa so na voljo še drugi številni pripomočki ter dodatki za še varnejše delo.

V isti kategoriji: