S čim vse se lahko prehranjujejo pasji mladički

Pasji mladički se praviloma najhitreje razvijajo v prvih šestih mesecih po rojstvu. Tedaj je zato še toliko pomembneje, da natančno veste, kaj lahko jedo oziroma koliko hrane potrebujejo ter seveda kolikokrat na dan jih lahko hranimo. Izjemno pomembno je torej začetno obdobje rasti pasjega mladička. To namreč vpliva na zdravje psa tudi v kasnejših letih.

Življenjsko obdobje mladičev psov v prvih šestih mesecih imenujemo pediatrična faza življenja. V tem obdobju se mladičkom razvijejo dolge kosti ter pripadajoča tkiva, mišice ter notranji organi. Oblikujejo se nove povezave sistema živčevja, razvijejo se kognitivne in možganske funkcije, izoblikuje se tudi močan imunski sistem.

Enaka živila kot odrasli psi

V resnici mladički psov lahko jedo povsem enaka živila kot pa odrasli psi. Seveda pa je z dajanjem hrane potrebno pričeti postopoma. Iz materinega mleka najprej preidejo na mokro hrano ter na pasirano hrano. Kasneje se pričnejo pasji mladički privajati še na suho hrano.

Pasji mladiček mora jesti hrano bogato z beljakovinami in maščobami.
Pasji mladiček lahko uživa enako hrano, kot odrasli psi, vendar mora biti ta bolj uravnotežena in kalorična.

Ključno pri tem je tudi razmerje med posameznimi živili v sestavi uravnoteženega obroka. Mladički namreč potrebujejo hrano, ki je bolj bogata z beljakovinami in maščobami. To pomeni, da mora biti njihova hrana precej bolj kalorična.

Začetna hrana mladičkov pri psih

Mladički pri psih se takoj ob kotitvi hranijo z materinim mlekom. Tako kot to velja za vse sesalce, tudi psice proizvajajo posebno vrsto mleka, ki se imenuje kolosturm. Ta omogoča izjemno pomembne nutriente in pasivno imunost za pasjega mladiča. Prvih nekaj tednov se morajo pasji mladički hraniti večkrat na dan – vsaj 4 do 6-krat, in to v majhnih količinah.

K materinemu mleku se kasneje lahko prične dodajati še kozje mleko. Takšna vrsta mleka je namreč lahko prebavljiva, bogata je s kalcijem ter hranili. Vsekakor pa ni nadomestilo za kolostrum.

Poltrda hrana v plitvi posodi

Ko je pasji mladiček star tri tedne, mu materino mleko ne zagotovi več hranilnih snovi ter kalorij za njegov normalni razvoj. Čas je, da mu pričnemo dodajati hrano.

Trem tednom staremu pasjemu mladičku začnemo dajati poltrdo hrano.
Pri treh tednih starosti je čas, da pasjemu mladičku začnemo dodajati poltrdo hrano, ker mu materino mleko ne zagotovi več dovolj hranilnih snovi za normalen razvoj.

Najprej je na vrsti poltrda hrana v plitvi posodi. Hrana se mladiču ponudi večkrat dnevno – od 4 do 6-krat. Hrana mora biti dovolj kašasta, lahko je zmešana z vodo.

Spletna trgovina za živali

Če ste pred kratkem domov pripeljali kakšnega pasjega mladička ali katero drugo živalco, ste najverjetneje zanjo najprej pripravili primeren prostor. V kotiček ste namestili tudi vse potrebne posodice in druge pripomočke. Odlično bi bilo tudi to, da ste že našli primerno trgovino, kjer boste kupovali tudi ustrezno hrano.

Hrano za živali se bolj splača kupovati v spletni trgovini.
Trgovino za male živali, kjer dobite hrano za pasje mladičke lahko najdete že skoraj v vsakem večjem kraju. Obstajajo pa tudi spletne trgovine s kakovostno hrano za živali.

Trgovina za male živali je k sreči dandanes na voljo že skorajda v vsakem nekoliko večjem kraju. Kljub temu pa nam je včasih trgovina tako nepriročna, da si moramo posebej vzeti čas in oditi tja po nakupih. V tem primeru se nam hrana za živali bolj splača nakupovati na spletu. Odlična novica je ta, da obstaja nekaj izjemno dobrih trgovin male živali. Lastniki vas ne navdušujejo samo s kakovostno in cenovno dostopno hrano, temveč tudi z drugimi izdelki za vaše hišne ljubljenčke.

Koristni nasveti za prav vse male živali

  • Na sploh vam lahko spletna trgovina za male živali prinese veliko koristi. Ena od njih je tudi ta, da vam lastniki v obliki blogov in drugih zapisov povsem brezplačno ponujajo izjemno dobre nasvete, ki so povezani ne samo s hranjenjem, temveč tudi na sploh z vzgojo živali. Članke pogosto pišejo strokovnjaki, zato je nasvetom še toliko bolje slediti.
  • Pri izbiri pasje, mačje ali katere koli druge hrane za živali lahko v spletni trgovini preberete, iz česa je določena hrana sestavljena, za katero pasmo oziroma starost živali je primerna ter podobno.

Posvetovanje z veterinarjem

Če z malimi živalmi do sedaj še niste nikoli imeli opravka in res nimate prav nobenih izkušenj, se je še toliko bolj pametno pogovoriti tudi z veterinarjem, če ste domov pripeljali novega hišnega ljubljenca. Seveda vam pri nasvetih lahko dovolj koristno pomagajo tudi strokovno podkovani ter izkušeni prodajalci v trgovinah za male živali, toda še eno strokovno mnenje več vam zagotovo ne bo moglo škodovati.

Pri izbiri prave hrane za pasje mladičke vam lahko pomaga veterinar, ali pa strokovnjaki v trgovinah za male živali.

Sicer pa boste morali zagotovo svojega kosmatinčka slej ko prej peljati tudi k veterinarju, saj se bo pojavila katera od težav, ki jo sami ne boste zmogli rešiti. Tudi sicer se odsvetuje, da bi male živali na kakršen koli način poskušali zdraviti sami. V tem primeru bi namreč verjetno naredili več škode kot pa koristi.

Pomen hranjenja našega psa s kakovostno hrano je ključnega pomena, saj omogoča dolgo, zdravo in veselo življenje psa. Veliko vlogo pa igrajo tudi priboljški s katerimi ga učimo novih trikov, utrjujemo že naučeno znanje in izboljšujemo naš odnos s psom.

V isti kategoriji: