Cestno kolo je zlasti namenjeno vožnji po asfaltu in drugih gladkih površinah

Cestno kolo je med vsemi vrstami koles daleč najboljša izbira za kolesarjenje po asfaltu in po drugih gladkih površinah. S tovrstnim prevoznim sredstvom se lahko dobro nadgrajuje dosedanje kolesarsko znanje in se priporoča vsem, ki želijo kolesariti predvsem na daljše proge.

Drugo ime zanj je specialka. Na trgu pa velja za najlažje kolo. Najpogosteje ima 28-palčna kolesa, njegove pnevmatike pa so ožje dimenzije z gladko površino.

Za doseganje visokih hitrosti pri kolesarjenju

Cestno kolo uporabniku omogoča doseganje precej velikih hitrosti. S tem pa je povezan tudi velik zračni upor. Profesionalni kolesar lahko z uporabo tovrstnega kolesa doseže hitrost preko 100 kilometrov na uro.

Velike hitrosti profesionalnih kolesarjev s cestnim kolesom.
S cestnim kolesom profesionalni kolesar lahko doseže velike hitrosti, tudi preko 100 km/h.

Že na prvi pogled pa se cestno kolo v primerjavi z drugimi razlikuje po prav posebno oblikovanem krmilu. To je namreč v obliki zavitih rogov. Posledica takšnega krmila ter dolge krmilne opore pa je seveda aerodinamična pozicija.

Za dolgotrajno aerobno vadbo

Z uporabo cestnega kolesa se lahko izgubi kar nekaj kilogramov.

Gorsko kolo za dolgotrajno aerobno vadbo.
Gorsko kolo je dobro za rekreativce, pomaga pa tudi pri izgubi kilogramov brez obremenitve sklepov in vezi.

Cestno kolesarjenje namreč predstavlja dolgotrajno aerobno vadbo. Izbira cestnega kolesa pa je dobra tudi zato, ker se z njegovo uporabo ne obremenjuje sklepov ter vezi.

Vrsta materialov pri cestnem kolesu

Cestna kolesa se med seboj razlikujejo tudi po materialu, iz katerega so narejena. Od tega pa je ne nazadnje odvisna tudi njihova cena. Izdelana so iz aluminijastih ali ogljikovih vlaken.

Okvirji kolesa iz ogljikovih vlaken zagotavljajo bolj udobno vožnjo, ker absorbirajo več tresljajev v primerjavi z aluminijastimi okvirji. Na sploh je takšno cestno kolo bolj zmogljivo, saj ogljikova vlakna učinkovito poskrbijo za zagotavljanje togosti ter lahkotnosti okvirja.

Za povsem nemoteno vožnjo je večina kolesarskih okvirjev iz aluminija zelo dobra. Aluminij namreč absorbira dovolj tresljajev, s tem pa se izboljša kakovost vožnje. Če boste torej kolesarili predvsem za rekreacijo in za užitke, je takšno cestno kolo povsem dobra izbira. Če pa seveda želite predvsem dosegati vrhunske rezultate in vam je pomembna tudi hitrost, pa je vsekakor bolje, če izberete okvir iz ogljikovih vlaken.

Izbira velikosti okvirja pri cestnem kolesu

Pri izbiri cestnega kolesa je ključna tudi velikost okvirja. Ta namreč vpliva na položaj kolesarja na kolesu in na porazdelitev same teže. Neprimerno velik okvir lahko povzroča precej neudobno vožnjo. Velikost se izraža v colah, za tovrstno optimizacijo pa je treba natančno izmeriti telesno višini v razkoraku.

Višino, ki jo dobimo pri omenjenem merjenju, je potrebno množiti s 0,67. Na takšen način namreč dobimo ustrezno velikost okvirja za cestna kolesa.

Na kakšen način izbirati otroška kolesa?

Slej ko prej prav vsak otrok potrebuje novo kolo. Pri izbiri otroških koles pa so na voljo najrazličnejši modeli. Posledično je za kupca še toliko težje vedeti, katerega med njimi izbrati. Ključno vlogo pri tem zagotovo igra ustrezna velikost kolesa, prav tako pa mora biti kolo za otroka čim bolj kakovostno. 

Otroška kolesa morajo biti prilagojena starosti otroka.
Pri izbiri otroških koles ključno vlogo igra kakovost in ustrezna velikost kolesa.

Otroška kolesa se morajo torej prilagajati predvsem na starost otrok, prav tako tudi velikosti oziroma telesni višini, ne nazadnje pa tudi temu, kako dobro otrok že obvladuje vožnjo s kolesom.

Velikost otroškega kolesa

Ko se izbira kolo za odrasle, se velikost določi glede na velikost okvirja. Za otroška kolesa pa je nekoliko drugače. Velikost se namreč določa glede na velikost koles oziroma glede na velikost pnevmatik.

12-colska otroška kolesa so na primer primerna za otroke, ki so stari nekje med 2 in 3 leta; 14-colska za otroke med 3 in 4 leti; 16-colska za otroke stare približno 4 ali 5 let; 20-colska za otroke med 5 ter 8 let; 24-colska za otroke med 7 ter 11 let; 26-colska otroška kolesa pa so primerna izbira za otroke, ki so stari nekje okoli 11 ali 12 let.

Tudi otroška kolesa nakupujte samo v specializiranih prodajalnah

Dandanes so ljubka kolesa za malčke na voljo za nakup skorajda na prav vsakem koraku. A tako kot to velja za odrasle, je tudi nakup kolesa za otroka najpametneje opraviti v specializiranih prodajalni s tovrstno opremo, kjer so na voljo kolesa priznanih blagovnih znamk. Na voljo so na primer izjemno kakovostna Cube otroška kolesa.

Vožnja s Cube otroškim kolesom.

V specializirani prodajalni vam bodo pametno svetovali in pomagali pri nakupu izkušeni ter strokovno podkovani prodajalci. Zagotovo vas bodo opozorili tudi na to, da izbrano otroško kolo v nobenem primeru ne sme biti pretežko. Takšno kolo bo malček izjemno težko obvladoval, tudi samo kolesarjenje bo precej otežkočeno. Posledično bo svoj prosti čas manj rad preživljal na kolesu. Otroku je torej potrebno izbrati tudi dovolj lahko ter okretno prevozno sredstvo.

V isti kategoriji: