Pomembne lastnosti modernih računalnikov

Prenosni računalniki uporabljajo mobilne komponente

Pri izbiri kateregakoli prenosnika se moramo zavedati, da v večini primerov uporabljajo mobilne izvedbe grafičnih kartic in procesorjev. To sta dve najbolj pomembni komponenti, ki določata zmogljivost našega računalnika. Mobilne komponente se uporabljajo s tem namenom, da ostane prenosni računalnik manjših dimenzij, porabi manj energije in ostane lažji.

Seveda tudi moč hlajenja ostane izredno velik dejavnik, kar se tiče uporabe procesorjev in grafičnih kartic v manjšem računalniškem ohišju. Vse to pomeni, da bomo imeli manjšo zmogljivost, kot če bi si lastili namizne izvedbe računalnikov. 

Pri nakupu prenosnika je velikost zaslona zelo pomembna

Dandanes je možno najti večino prenosnikov v izvedbi z vgrajenim 15 inčnim zaslonom. S tem se označuje premer zaslona, ki je v tem primeru približno 38 cm. To je dokaj majhna delovna površina za zaslon. Tako ni namenjena potrebam za velike projekte, kot so grafično oblikovanje, ustvarjanje muzike, pregledovanje statističnih podatkov ipd. Je pa res, da je tako delo možno tudi na manjših prenosnih računalnikih, saj lahko vedno dodamo še en ali celo dva monitorja.

Razlika prenosnik in namizni računalnik
Če pa sami sestavimo namizni računalnik, ali pa ga kupimo, pa bomo v nasprotju s prenosnikom lahko po želji menjavali komponente.

Namizni računalniki so skoraj vedno nadgradljivi

Kar se tiče namiznih računalnikov, so te izredno popularni, zaradi svojih številnih lastnosti. Izstopa pa ta, da jih je možno nadgraditi. Tako lahko po želji zamenjamo skoraj vse komponente, kot so pomnilnik, trdi disk, hladilne ventilatorje, osnovno ploščo ipd. Tako je možno posodabljati računalnik vrsto let, ter tako ohraniti njegovo zmogljivost. Pri tem pa se je potrebno zavedati, da to vedno ne drži za poslovne namizne računalnike. Te velikokrat uporabljajo specifične komponente, ki jih je naredilo določeno podjetje. To pa omeji našo spodobnost nadgradnje osnovne plošče, ohišja, hladilnih ventilatorjev ipd. 

Če pa sami sestavimo namizni računalnik, ali pa ga kupimo, pa bomo lahko po želji menjavali komponente. Je pa res, da niso vse komponente med seboj zamenljive. Tako, na primer, ne moramo vgraditi AMD procesorja v osnovno plošče za Intel procesorje in obratno. 

V isti kategoriji: