Domena je na spletu podobno kot vaš domači poštni naslov

Sicer pa je domena sestavljena iz dveh delov. To sta ime domene ter domenska končnica. Najpogostejše vprašanje, ki se pojavlja v povezavi s tem pa je tudi to, ali je se lahko domena kupi za vedno. Odgovor je: ne.

Zakup domene za določeno obdobje

Unikatnega spletnega naslova torej ni možno kupiti za nedoločen čas. Lahko pa ga registrirate za določeno obdobje in registracijo podaljšujete. Večina domen se zakupi za čas enega leta. Maksimalno pa jo lahko zakupite za obdobje od pet do deset let.

Če je ne podaljšate, gre v mirovanje oziroma v karanteno, in sicer za 30 do 90 dni. V tem času je še vedno možna podaljšava. Po karanteni pa je ponovno prosta in njeno registracijo v resnici lahko opravi kdor koli.

Vsi SSL certifikati skrbijo za varnost povezave

Za prav vsak SSL certifikat je značilno, da skrbi za varnost oziroma šifriranost povezave. Razlike med posameznimi pa so s stališča obiskovalcev spletnih strani, in sicer v tem, kako je nosilec oziroma lastnik strani na spletu prikazan v naslovni vrstici brskalnika.

Lahko torej trdimo, da slo brezplačni in plačljivi SSL certifikati s preverjanjem z vidika samega obiskovalca povsem enaki. Posledično je nakup takšnega s preverjanjem domene nesmiseln. Predvsem tedaj, kadar vaš izbrani ponudnik za spletno gostovanje ponuja tudi brezplačni SSL certifikat.

Spletne strani, kjer so uporabljeni EV SSL certifikati, obiskovalcu med brskanjem na spletu razkrijejo še naziv lastnika oziroma nosilca. S tem pa poskrbijo za dodatno transparentnost in ne nazadnje za povešanje zaupanja v samo spletno stran. Slednje je še posebej velikega pomena pri spletnih prodajalnah.

V isti kategoriji: