Čemu služi SSL certifikat?

Preden pričnete z izdelavo svoje spletne strani ali spletne trgovine, je skorajda nujno poznati vsaj nekaj osnovnih pojmov. In to ne glede na to, ali vam bodo pri izdelavi pomagali strokovnjaki ali se je boste lotili v lastni režiji. Med drugim vam bo moralo biti kristalno jasno, kaj je domena, kaj je spletno gostovanje in čemu sploh služi SSL certifikat.

Če bi strokovnjaka vprašali, zakaj so potrebni SSL certifikati, vam ta lahko najenostavneje odgovori, da zaradi varnosti ter zaščite občutljivih informacij in zaupanja. Z uporabo takšnega certifikata torej lahko za spletno stran poskrbite, da je primerno varna, s tem pa tudi izpolnite še zahteve Googla in ne nazadnje še svojih obiskovalcev na vaši spletni strani.

Delitev SSL certifikatov glede na vrsto validacije

Na voljo je več vrst certifikatov, ki jih delimo glede na vrsto validacije. Najpogosteje je uporabljen SSL certifikat z domensko potrditvijo. V tem primeru se torej preveri samo domensko ime. Nekoliko redkeje se uporabljajo certifikati s poslovno potrditvijo, kjer je poleg domene treba preveriti še poslovni subjekt.

SSL certifikat zaradi varnosti ter zaščite občutljivih informacij
SSL certifikat je pomemben zaradi varnosti ter zaščite občutljivih informacij in zaupanja. Tako lahko za spletno stran poskrbite, da je primerno varna, s tem pa tudi izpolnite še zahteve Googla.

Med najbolj zaupanja vredne sodijo SSL certifikati z razširjeno potrditvijo. Prepoznamo jih lahko po izpisu imena podjetja oziroma organizacije – s klikom na ključavnico v naslovni vrstici. To uporabniku zagotavlja hiter pregled lastnika certifikata in seveda tudi takojšnje zavedanje o visoki varnosti.

Varnost obiskovalcev spletne strani ob uporabi SSL certifikata

Eno od pogostih vprašanj v povezavi s SSL certifikatom je, kakšna je pravzaprav varnost obiskovalcev ob uporabi omenjenih certifikatov. Uporaba torej omogoča večjo zasebnost pa tudi varnost. SSL certifikat poskrbi za zmanjševanje tveganja, da bi lahko tretja oseba prestregla in zlorabila podatke.

SSL certifikat poskrbi, da bi lahko tretja oseba prestregla in zlorabila podatke.
SSL certifikat omogoča večjo zasebnost pa tudi varnost in poskrbi za zmanjševanje tveganja, da bi lahko tretja oseba prestregla in zlorabila podatke.

Številni obiskovalci spletnih mest se počutijo precej bolj varno pri posredovanju plačilnih in drugih osebnih podatkov, če vedo, da uporabljajo https povezavo.

SSL certifikati za osebno overjanje

SSL certifikat za osebno overjanje zagotavlja podpisovanje in šifriranje elektronske komunikacije v spletu, kot so elektronska poštna sporočila ter datoteke. Nujno potreben javni ključ zagotovi zanesljivo avtorizacijo. To pomeni, da pri prenosu ni prav nobenega prestrezanja ali pa branja dokumentov.

Lahko rečemo, da nam je s tem omogočeno povsem varno prejemanje in pošiljanje zasebnih podatkov preko interneta.

Kaj je cPanel nadzorna plošča?

Verjetno ste že slišali za cPanel nadzorno ploščo, toda ni povsem jasno, zakaj jo lahko potrebujemo. Gre torej za nadzorno ploščo, ki je bila razvita kot sodobno orodje za ponudnike internetnega gostovanja ter za njihove stranke. V tem hipu cPanel velja za eno od najbolj priljubljenih platform. Na voljo je brezplačno v številnih paketih spletnega gostovanja ponudnikov.

Nadzorna plošča cPanel je namenjena upravljanju strežnika
Nadzorna plošča cPanel je grafični vmesnik namenjen upravljanju strežnika, ki je zasnovan tako, da zmorejo celo računalniški laiki razumeti, kako upravljati s strežnikom.

cPanel lahko preprosto označimo tudi kot grafični vmesnik, ki je namenjen upravljanju strežnika. Za uporabnike to pomeni preprostejše upravljanje z domenami, bazami podatkov, z e-poštnimi računi in še z drugimi številnimi možnostmi. Eden od ključnih razlogov za takšen uspeh omenjene nadzorne plošče je zagotovo to, da je za uporabnika izjemno prijazna pa tudi dostopna.

Zasnova cPanela

Nadzorna plošča cPanel je zasnovana tako, da zmorejo celo računalniški laiki razumeti, kako upravljati s strežnikom. Obenem lahko na spletu najdemo neskončno veliko tečajev, člankov, videov in če česa drugega na to temo.

  • Na preprost način boste s pomočjo takšne nadzorne plošče nastavljali domeno, poddomeno, e-poštne račune, varnostne kopije ter podobno.
  • Ko boste denimo želeli stran izdelati v CMS WordPressu, to lahko namestite samo z nekaj kliki, in sicer s pomočjo aplikacije, ki se imenuje Softaculus.

Dodatne funkcije cPanela

Nadzorna plošča cPanel vam poleg osnovnih možnosti ponuja še celo vrsto dodatnih funkcij. Te so lahko izjemno dobro uporabne za nekoliko naprednejše oziroma zahtevnejše uporabnike. Plošča se lahko uporablja za sledenje porabi prostora, za prenašanje podatkov, za stanje elektronskega poštnega računa, splošne statistike, ki so povezane z bazami podatkov, prav tako z elektronskimi sporočili.

Kaj je cPanel?

Zdi se, da bo omenjena nadzorna plošča tudi v prihodnosti ostala izjemno priljubljen vmesnik za delo s paketi gostovanja.

Osrednji del cPanela

Osrednji del nadzorne plošče se nahaja na desni strani. Sestavljen je iz več kategorij, ena od bolj pomembnih je kategorija, preko katere se lahko dodaja nove dodane domene, poddomene, parkirane domene. Prav tako se lahko ustvarjajo preusmeritve. Kategorija se v angleškem jeziku imenuje Domains.

V primeru več domen lahko zelo prav pride ikona, ki se imenuje Addon Domain. S klikom na to ikono lahko na paket gostovanja dodate domeno. Za številne uporabnike je zelo koristna še kategorija, ki se imenuje Softaculous Apps Installer. Vključuje ikone posameznih CMS sistemov, ki se jih lahko na paket namesti samo z nekaj kliki.

V isti kategoriji: