Prednosti LED reflektorjev

Tehnologija svetil se je v zadnjih nekaj letih močno spremenila. Na trg so prišli različni načini osvetljevanja prostorov za domačo in industrijsko rabo. Tako imamo na voljo halogenske, fluorescentne, in navadne žarnice, ki se jih uporablja v vseh možnih svetilih. Nič pa ni tako močno prevzelo svet kot LED svetila, saj imajo številne prednosti, ki jih lahko koristi vsak uporabnik. Tukaj je še posebej izpostavljen LED reflektor, ki ga je možno uporabiti za osvetljevanje delovnih prostorov, izboljšanja varnosti pri nepremičnih objektih in mnogih drugih scenarijih.

LED svetila so ekonomična izbira

Največja slabost tradicionalnih svetil je ta, da le majhen delež porabljene električne energije lahko spremenijo v dejansko svetlobo. Poleg tega pa se tudi segrevajo med delovanjem, kar povzroča riziko za poškodbe. Dandanes je veliko boljša izbira, če si omislimo LED reflektor za zunanjo uporabo, saj porabi do 90% manj električne energije. Tako se bo hitro poznalo, da smo porabili veliko manj sredstev za osvetljevanje zunanjih in drugih prostorov. 

Daljša življenjska doba delovanja

LED svetila so znana po tem, da zdržijo neverjetno dolgo časa, preden je potrebna zamenjava. To je odlična lastnost, saj to pomeni, da:

  • So veliko bolj zanesljiv izbira, če jih primerjamo s tradicionalnimi reflektorji
  • Se nam občutno znižajo stroški vzdrževanja objekta, saj ne potrebujemo vedno ponovno kupovati novih žarnic
  • So odlična dolgotrajna rešitev za razsvetljevanje vseh možnih prostorov

Povprečna življenjska doba LED reflektorjev presega 35.000 ur, kar je za mnogokrat več od halogenskih in drugih svetil.

Tehnologija led svetil zagotavlja bolj varno uporabo

Vsesplošno znano dejstvo je, da se luči med delovanjem zelo segrejejo. Do tega prihaja zato, ker se večino električne energije ne pretvori v svetlobo, vendar se izgubi s segrevanjem. To tudi predstavlja potencialno nevarnost, saj se lahko hitro opečemo.

LED svetila pa imajo veliko nižjo temperaturo delovanja, daleč od nevarnih vrednosti. Večji reflektorji pa imajo vgrajen kovinski hladilnik, ki odvaja toploto stran, kar omogoča veliko nižjo delovno temperaturo svetila. Tako se tudi podaljša življenjska doba same luči, saj ohranjamo LED čipovje, ki se nahaja znotraj ohišja, pri optimalni temperaturi.

Boljši kot vidljivosti reflektorjev

Reflektorji so izredno priročni, če želimo osvetliti večjo površino ali prostor. Težava velikokrat nastane, ker nimajo dovolj moči ali pa slabo porazdelijo svetlobo. LED reflektorji pa so narejeni tako, da imajo velik kot, kamor mečejo žarek. To pomeni, da brez težav osvetlimo parkirišče, dovoz in vrt, ne da bi pri tem morali nameščati celo vrsto luči. Tako bomo uživali prednosti, kot so:

  • Boljša pokritost s svetlobo vsake površine
  • Večja varnost, zaradi boljše vidljivosti
  • Potrebovali bomo manj luči, saj so LED reflektorji izredno močni in imajo široke kote osvetlitve

Svetilnost v vsakem pogoju

Dostikrat je težava ravno v tem, da so naša svetila preveč občutljiva na vremenske in okolijske dejavnike. Tako včasih ne moremo namestiti tradicionalnih reflektorjev tam, kjer bi želeli, saj bi jih vlaga, vročina, zmrzal in drugi elementi jih lahko hitro uničili.

LED reflektorje pa lahko zasledimo v mnogih konfiguracijah. Tudi takih, ki uporabljajo standard IP65, kar pomeni, da so odporni na vodo in prah. To jih naredi odlične za uporabo na gradbiščih ter delovnih območjih, kjer potrebujemo zanesljivo in vzdržljivo opremo, neglede na vreme.

Najmočnejši reflektor po svetilnosti

Morda se sprašujemo, če so halogenske luči še vedno najmočnejše od vseh? LED tehnologija je močno napredovala v zadnjih letih, kar se opazi tudi na reflektorjih. To pomeni, da so močnejši od halogenskih alternativ, saj lahko proizvedejo neverjetno veliko lumnov. Moč LED reflektorjev se meri v lumnih, zato moramo biti pozorni pri izbiri. 

Tako je možno, da 30W LED reflektor proizvede veliko več svetlobe, kot navaden 50W halogenski. Pri tem pa porabi veliko manj energije in se tudi manj segreva.

Na spletni strani www.volino-svetila.si lahko zasledimo veliko različnih reflektorjev, ki se razlikujejo po mnogih specifikacijah, kot so velikost, koti osvetljave, senzorji gibanja ipd. Da bi izbrali svoj najboljši LED reflektor, pa se lahko zgledujemo po smernicah, kot so:

  • Svetilnost

Svetilnost je izredno pomembna, saj je od nje odvisno, kakšno površino lahko pokrivamo. Za dovoz pred našo hišo je dovolj 5-30W reflektor, ki oddaja 900-3000 lumnov svetilnosti. Za večja področja pa je priporočeno, če uporabljamo 100W+, saj je to dovolj moči za osvetljevanje večjih dvorišč, avtomobilskih parkov, dvoran ipd.

  • Kompaktna oblika

Če nimamo veliko prostora, potem moramo paziti, katero obliko LED svetil bomo izbrali. Na voljo imamo ogromno različnih kompaktnih in drugih oblik, ki so namenjene za raznovrstno uporabo.

  • Toplota svetlobe

Vsako LED svetilo ni enako. Takoj lahko opazimo barvo svetlobe, ki jo oddajajo. Za varnostne namene je idealna čim bolj bela svetloba, saj najbolj izpostavi vse oblike, ki se jih dotakne. Za delo pa je priporočena tudi bela svetloba, saj z njo najbolj vidimo, kaj počnemo.

V isti kategoriji: