V zgodnji fazi je paradontoza le redko boleča

Parodontitis ni ozdravljiva bolezen

Paradontoza ni ozdravljiva bolezen. Kljub temu pa se jo lahko uredi do te mere, da se upočasni njeno napredovanje. Za to potrebujemo redne preglede plaka, prav tako odlična ustna higiena. Ves čas se je treba držati navodil strokovnjakov. Na voljo je tudi lasersko zdravljenje parodontalne bolezni.

Z uporabo laserja se v žepu okoli vsakega zobu brez kirurških posegov opravi kakovostna odstranitev vnetnih tkiv, globinska dezinfekcija ter sterilizacija obzobnih žepkov. S pomočjo laserske svetlobe se odstrani preostali zobni kamen pa tudi bakterije. Slednje so odgovorne za propad obzobnih tkiv.

Pogoj za uspešno zdravljenje bolezni zob

Zdrava dlesen ter čista zobna korenina sta v resnici predpogoj za dovolj uspešno zdravljenje parodontoze. Laserska energija lahko na tkiva vpliva biostimulativno. To pomeni, da učinkovito pospešuje regeneracijo dlesni in celjenje. Zato je zdravljenje lahko bistveno hitrejše.

Granulom je oblika kroničnega vnetja ob vrhu zobne korenine.

Koliko časa traja parodontalno zdravljenje, je odvisno zlasti od same prizadetosti obzobnih tkiv. Potrebnih je več obiskov ustnega higienika, in to v kratkem časovnem razmiku. Celjenje in zdravljenje poteka v povprečju od treh do štirih mesecev. Po zaključku terapij pa vam ustni higienik praviloma predpiše termin, na katerem se ponovno izmeri sama globina obzobnih žepov ter naredi tako imenovano vzdrževalno higiensko fazo.

Granulom je večinoma prisoten pri vrhu korenine

Granulom ali granulomsko periapikalno vnetje je oblika kroničnega vnetje, ki je najpogosteje prisotna pri vrhu korenine ter je posledica vnetja ter odmrtja živca. In zakaj takšno stanje v ustni votlini sploh nastane?

Živec ali pulpa največkrat odmreta kot posledica globokega kariesa. Prav tako gre lahko za poškodbo zoba ob kakšnem udarcu, ortodontskem zdravljenju ali pa ob nerodnem ugrizu v trši predmet. Takšen prizadeti zob je mrtev in sčasoma ga okužijo tudi bakterije.

V isti kategoriji: