Kaj so prebavni encimi in zakaj so pomembni?

Pomanjkanje prebavnih encimov je lahko prirojeno ali pa je posledica slabo delujoče trebušne slinavke ter drugih bolezenskih stanj. Kadar pa nimamo nobene posebne bolezni in naše telo kljub temu ne proizvaja dovolj prebavnih encimov, se to odraža tudi na našem počutju. Med najpogostejšimi simptomi pomanjkanja prebavnih encimov so slaba prebava, napihnjenost, vetrovi in driska.

Vse omenjene težave pa lahko premagate z uživanjem uravnotežene prehrane z veliko sadja in zelenjave, pustimi beljakovinami in polnozrnatimi žiti. V primeru večjih težav pa si lahko pomagate tudi z uživanjem prebavnih encimov v obliki prehranskih dodatkov. 

Številne študije so pokazale, da lahko prebavni encimi v tem primeru olajšajo težave povezane z napihnjenostjo, vetrovi in ostalimi gastrointestinalnimi težavami. Seveda pa je potrebno biti pri izbiri tovrstnih izdelkov zelo previden.

Čemu so namenjeni prehranski dodatki?

Pravijo, da je zdrava in uravnotežena prehrana ključ do našega zdravja. In res je tako, vendar, ko se izkaže, da je potreba po določenih hranilih v našem telesu večja, so prehranski dodatki lahko odlična rešitev. Kot že ime pove, gre za izdelke, ki so namenjeni dopolnjevanju naše prehrane.

Ti dodatki so na voljo v natančno odmerjenih količinskih enotah in se zato prodajajo v različnih oblikah, kot so tablete, kapsule, pastile, vrečke s praškom, ampule s tekočino, kapalne stekleničke in druge podobne oblike.

Kdaj je smotrno uživati prehranske dodatke?

Na tem mestu naj še enkrat poudarimo, da prehranske dodatke uvrščamo v kategorijo živil in da niso namenjena zdravljenju ali preprečevanju bolezni. Njihovo uživanje je priporočljivo predvsem takrat, ko posameznik v okviru uravnotežene prehrane ne uspe doseči primernega prehranskega vnosa hranil, vendar nikakor ne smejo postati nadomestilo za pestro prehrano.

Kadar z običajno prehrano iz različnih razlogov ne moremo zaužiti priporočenega vnosa hranil in drugih snovi, je uživanje prehranskih dodatkov vsekakor priporočljivo.

V isti kategoriji: